Frissen Fejérből

2023.01.07. 11:40

Jól zárult a csőszi civil kezdeményezés

Csak az ünnepek múltak el, a csőszi emberek lelkesedése egy cseppet sem halványult. Még január első hetében is keresték a szervezőket: szeretnék további adományokkal támogatni a kezdeményezést.

Hajdú Marianna

Kilenc gyermekhez jutottak el az összegyűlt ajándékok.

Fotó: Hujber Ferenc

Viniczai Anikó és Hujber Ferenc az ősszel kezdtek el azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne a csőszi közösséget – ahogy Ferenc fogalmaz – egy kicsit “felrázni”. Az elmúlt évek a település lakóit kicsit be kényszerítették a “csigaházukba”. Ferenc már 16 éve, Anikó még csak néhány esztendeje lakik Csőszön, de mindketten arra jutottak, valahogyan ki kellene őket csalogatni, megmozgatni.

Első projektjük, amit kitaláltak: egy közös díszítésre hívták a csőszi lakosokat, amelyben arra buzdították a többieket, díszítsék fel Csőszt az ősz színeiben. A díjátadóval egybekötött eredményhirdetést az októberi csőszi gasztrofesztiválra időzítették. Legnagyobb meglepetésükre, nagyon nyitottak volt mindenki a kezdeményezésre.

A faludíszítés sikerén felbuzdulva a kezdeményezők újabb tervet eszeltek ki. Karácsonyi adománygyűjtést indítottak, szintén a falu lakóinak közreműködésével. Az adománygyűjtést a helyi védőnővel egyeztették le és a segítségével gyűjtötték be azoknak a családoknak a neveit, ahová később a begyűjtött ajándékok eljutottak. Karácsony előtt néhány héttel hirdették meg az 1000 főnyi kis településen, hogy milyen céllal várnak akár tárgyi, akár pénzbeli adományokat.

Ferenc indult el begyűjteni karácsony előtt a felajánlott tárgyakat. Első körben azt gondolta, egy nap alatt ripsz-ropsz elvégzi a feladatot. Kellemes meglepetésére ez nem így történt, mivel az emberek mindenhol beszélgetni akartak, többet megtudni a civil páros kezdeményezéséről, terveiről.

A játékok és az ajándékok mellé még 17 ezer forint is összegyűlt, amiből a megmozdulás szervezői bébiételeket, tápszereket, pelenkákat és egyéb babaholmikat vásároltak, a kisgyermekes családokat ilyen módon is segítve.

A település maroknyi lakói rácáfoltak arra a sztereotípiára, hogy nagy célokat csak a nagy tömegeket egyesítve lehet elérni. A lényeg a lelkekben van, nem a lélekszámban. Egy ilyen kis településen nem forognak hatalmas összegek, de sokszor nem is ezen múlnak a dolgok. Csősz és lakosai úgy tűnik, példát mutatnak majd arra, hogy a civil kezdeményezéseknek mekkora teremtő ereje van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában