A természet nem viccel

2023.01.29. 16:00

Így óvja Fejér vármegyét a jégkármérséklő rendszer

Jelenleg megyénkben Enyingen keresnek talajgenerátor-működtetőt. De vajon mi ez a készülék és mi dolga lehet annak, aki ezt működteti?

Hajdú Marianna

A generátorok működése

2018. május 1. óta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos lefedettséget biztosító jégkármérséklő rendszert üzemeltet a gazdálkodók segítségével. Fejér vármegyében 42 darab talajgenerátor működik, melyből 12 automata és 30 manuális. De miért is kellenek a gépek és mire használják ezeket? Varga Imre Istvánt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezetének elnökét kértük, segítsen egy kicsit eligazodni a témában.

Mint megtudtuk, két típusuk létezik: manuális és automata talajgenerátorok, amelyek acetonos ezüst-jodidot párologtatnak. Ezzel lehet mesterséges jégmagvakat létrehozni. A felhőbe érkezve megköti az ott található csapadékot úgy, hogy a felhőben lévő víz mennyiségből több jégszemcsét hoz létre, amelyek mérete így kisebb lesz. Ennek köszönhetően kisebb és kevesebb jégeső hullik, ezzel enyhébb kárt okozva.

A generátorkezelő feladatai

Alapvetően két időszakot különböztetnek meg a jégkármérséklésben: a védekezési időszakot április 15. és szeptember 30. között. Ekkor van szükség a tényleges védekezésre. A kezelők riasztásokat kapnak a Kamara által biztosított mobiltelefonra. Ekkor ki kell menniük a kertbe, tanyára, földterületre (ahova a generátort telepítették) és a generátort be kell kapcsolni, ha pedig érkezik a riasztás, hogy elment a jégveszélyes felhőzet, akkor pedig kikapcsolni.

A másik a védekezésen kívüli időszak, a szeptember 30. és április 15. közötti. Ekkor tényleges védekezésre nem kerül sor, a kezelő dolga, hogy a kalodát – amiben a generátort tárolják – őrizze.

Eddig 2022 volt a legdurvább év

A 2022-es év az eddigi legnagyobb kihívás elé állította a jégkármérséklő rendszert, mivel a korábbi évekhez képest szélsőségesebben alakult az időjárás szempontjából. A kora tavaszi aszályos periódus után májusban hetente követték egymást a heves zivatarok, felhőszakadással, jégesővel, néhol villámárvizekkel, szupercellákkal kísérve. Több alkalommal érkeztek határon túlról szupercellák viharos erejű széllel, jégesővel társulva. Június közepétől július végéig több hatalmas kiterjedésű anticiklon – közel függőleges tengelyű légörvény – útját állta a csapadéknak, ezzel Európa nagy részén történelmi aszályt okozott. Bár a nyári hónapokban több front is érkezett hazánk területére, ezek már nem tudtak nagyobb mennyiségű csapadékot szállítani a Kárpát-medencébe, így csak kisebb körzetekben hullott kevés csapadék az országban.

A természet nálunk is dolgozik

2022-ben a gazdálkodók országosan 28 ezer 400 hektárra jelentettek be jégkárt, ezzel szemben 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel két és félszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. Ebből Fejér megyében 193 hektár területre jelentettek jégesőkárt a gazdák.

A védekezési szezon április 15-től szeptember 30-ig összesen 169 napig tartott. Országos szinten 99 napon – átlagosan minden héten közel négy napon – kellett kiadni riasztást. Fejér vármegyében mindössze 56 napon kapcsolták be a generátorokat.

Varga Imre István fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nincsen olyan technológia, amivel teljes mértékben kiküszöbölhetők az ilyen, időjárás által okozott károk. A megelőző védekezés ellenére az ország néhány pontján hullott jégeső, azonban az itt hulló jég mérete jellemzően kisebb volt, mint a környező országokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában