Egy 830 éves település keresi értékeit

2023.01.31. 13:00

Bemutatkozott az értéktár bizottság Isztiméren

Nem csak megkezdte a munkáját, de be is mutatkozott a község lakosságának a közelmúltban megalakult Települési Értéktár Bizottság. Sokan voltak kíváncsiak az eseményre, így van remény az összefogásra, melynek eredményeképpen össze tudják gyűjteni saját, közös értékeiket.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Január 28-án, szombaton tartotta első bemutatkozó napját Isztimér Értéktár Bizottsága, melyre a falu teljes lakossága hivatalos volt. A rendezvényre a településen élőkön kívül az onnan elszármazottak is ellátogattak, sőt, még a szomszédos faluból is ellátogattak a bemutatkozásra. 

Az eseményről Gömbösné Rostaházi Judittal beszélgettünk. Isztimér polgármestere úgy fogalmazott: -A 2012-ben elfogadott Hungaricum törvény alapján, az Agrár Minisztérium pályázati támogatásával 2021-ben alakult meg a Települési Értéktár Bizottság. Az eddig eltelt időszakban négy témakörben folytattak kutatásokat. Így kerültek górcső alá a táji-természeti értékek, az épített örökség, a kulturális örökség, valamint a múltidézés. 

Forrás: Önkormányzat

A gyűjtött értékek bemutatására készült egy úgynevezett Kapcsoskönyv, amelyben a négy fő témakörben feltárt értékek mindegyikét a szabályoknak megfelelően dokumentáltak. Ezek közül is kiemelkedik a Táji-természeti érték kategóriában az Alba Regia-barlang, a Csiklingvár, a Hamuház, a Burok-völgy, a turisták számára is kedvelt kirándulási helyszínek. 

Az Épített értékek listáján 3 templom, 2 kápolna, 14 kereszt és 5 emlékmű szerepel, ám ezek mellett még számos hagyományosan épült, régi paraszti ház is található a faluban. 

A polgármester azt mondta: -Olyan Kulturális értékek kerültek be, mint például a helyi sváb szokások, a helyi úgymond neves emberek, akik között volt paprika nemesítő, halottlátó, olimpikon, az amatőr művészek és kézművesek mellett természetesen. Az ismert személyeken kívül egyre bővül azon valaha itt élt, illetve innen elszármazott személyek köre, akik munkásságára a kutatómunka során bukkannak a lelkes hagyományőrzők. A Múltidézés kategóriában megismerhetők a 80 éves kor feletti helyi lakosok visszaemlékezései, akiknek az emlékezetében a közelmúlt és a távolabbi történések is megelevenednek. Úgy gondolom, hogy a múltunk ismerete segít a hagyományok alapján a mindennapjaink kialakításában. 

Forrás: Önkormányzat

A Kapcsoskönyv bemutatása mellett kiállítás is készült falumúzeum jelleggel, régi fotók, iratok, dokumentumok és helyi tárgyak bemutatásával. A látogatók között többen csodálkoztak rá a felmenőikre, akiket a korabeli fotográfus megörökített. 

A Települési Értéktár Bizottság tovább folytatja munkáját, várja továbbra is bárki Isztimérhez kötődő ismereteit, emlékeit, tárgyait. Ezen túlmenően a közeli jövőben új hangsúlyként a faluban jelenleg élők értékeinek feltárására is törekszik majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában