Pályaorientáció a Masterplast-nál

2023.01.27. 07:00

Akár a jövőjüket is megláthatták a diákok (videó, galéria)

Az első vonalból figyelhették meg a gimnazisták, hogy mennyi izgalmas lehetőség várhat rájuk egy Fejér vármegyei nagyvállalatnál. A Masterplast pályaorientációs napján ízelítőt kaptak a gyártás, a beszerzés, a marketing és az értékesítés területével kapcsolatban a ciszteresek.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Négy csoportra osztották a ciszteres diákokat a Masterplast sárszentmihályi üzemében, hogy egyfajta rotáció keretében megismerkedhessenek a vállalat összes spektrumával. Ízelítőt kaptak a gyártás, a beszerzés, a marketing és az értékesítés oldaláról is.

A nagyvállalat HR vezetője köszöntötte a cég központi telephelyére érkező diákokat. Sasgodó Erika kérdésünkre elmondta: -A pályaválasztás előtt álló diákoknak bemutatják a munkatársaink, hogy hogyan és miért csinálják azt, amit, illetve, hogy mire számíthatnak azok, akik ilyen irányba szeretnének elhelyezkedni? Emellett persze képet kapnak a cégről, mint munkáltatóról, illetve a munkakörnyezetről is.

A köszöntő után Pintarics Balázs social média szakértő az interneten, a közösségi médiában való szereplésről tartott előadást. Egyrészt, hogy a Masterplast hogyan van jelen cégként az interneten, illetve, hogy magánszemélyként hogyan kell kezelni ezeket a felületeket. Pintarics felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a közösségi oldalakon való szereplés meglehetősen felelősségteljes részvétel. Mint mondta: -A 17-18 évesek közül sokaknak hiányzik az a fajta tudás, ami védi őket, márpedig ez fontos, hiszen az interneten való létezés néha veszélyesebb, mint a külvilágban élni.

Nemcsak bemutatók és előadások, hanem játék is várta a diákokat, Egy tiktok jellegű, egy perces videót kellett készíteni a fiataloknak az esemény végén, és a legjobbakat mozijeggyel honorálták a nap végén.

A több napos eseménysorozatnak az első állomása volt ez a pályaorientációs nap, melynek során egy egész osztály látogatott el a cég telephelyére. Másnap, vagyis pénteken magában a gimnáziumban tartanak előadásokat, internet, social média és marketing témakörben, de szóba kerül az önéletrajz írása, az állások megpályázása, illetve hogyha valaki kilép ebbe a szférába, akkor hogyan is álljon neki állást keresni? De megtanítja pár fontos dologra a diákokat Nagy Richárd nemzetközi marketing igazgató is, aki elsősorban arról beszél majd, hogy a piaci szférában milyen képességekre van szükség annak érdekében, hogy mindenki sikerrel tudjon fejlődni, előre lépni a munkaerőpiacon.

Pénteken a 9. évfolyamos tanulók számára is lesz izgalom, ugyanis a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak szakemberei tartanak elsősegélynyújtó gyorstalpalót az intézményben. Megtudják majd a fiatalok, hogy vészhelyzetben mit kell tenni, és hogy merjenek is tenni valamit, ha mást nem, legalább annyit mindenképpen, hogy tudják, kit kell hívni? Ugyanezen szakemberek hétfőn, vagyis a rendezvénysorozat zárónapján a Masterplast támogatásának köszönhetően a gimnázium felnőttjeinek, vagyis a tanároknak, nevelőknek tartanak gyermekmentő tanfolyamot, melynek során fantom babákon tanulják meg többek között, az újraélesztés folyamatát.

Arra a kérdésre, hogy a Masterplastnak milyen szakemberekre van szüksége, hogy milyen területeken tudnak a most még pályaválasztás előtt álló gimnazisták elhelyezkedni, akár éppen ennél a cégnél, Sasgodó Erika azt mondta: -Építőanyag gyártó, kereskedő vállalatcsoport vagyunk. Sárszentmihályon van az anyavállalat, és több mint egy tucat telephelyen több mint 1500 dolgozó van nálunk. El lehet helyezkedni pénzügyi, számviteli, vagyis gazdasági, HR, IT, marketing, beszerzési és akár értékesítési területen is, szóval meglehetősen komplex szellemi munkakörök elérhetőek itt. A gyárban minőség ellenőrök, műszaki menedzserek irányítják a folyamatokat és ezek a beosztások a leányvállalatoknál is megvannak, így a hozzánk érkező, pályát kereső fiatalok meglehetősen átfogó képet kapnak arról, hogy ha valamerre szeretnének orientálódni, akkor tudják, hogy egyáltalán milyen irányok léteznek?

A nagyvállalat HR vezetője hozzátette: -Rendkívül fontos cégünk számára a társadalmi felelősségvállalás ezen aspektusa, vagyis, a fiatal generáció felkészítése a nagybetűs életre. Ennek kiemelt szerepe van most a pályaorientációs napokon, hiszen szerettük volna megmutatni a diákoknak azt, hogy mi vár rájuk a nagybetűs életben, amikor a bizonyítványt felváltja a rózsaszínű TB kiskönyv. Próbáljuk segíteni őket, hogy sikerrel tudjanak olyan pályára állni, ami hasznos lehet számunkra, hogy tudjanak érvényesülni, boldogok lenni, hogy megtalálják saját számításukat. Ennek keretében szerettük volna interaktív, izgalmas programelemeken keresztül bemutatni a vállalat működését, illetve a munkatársak dolgos hétköznapjait.

A négy csoportra osztott osztály valamennyi tagja bejutott a termekben tartott előadásokra éppúgy, mint az üzembe, ahol a gyártósor mellett lépkedve végig kísérhették a termékek útját az alapanyag beérkeztetésénél kezdve, a gyártási folyamaton át egészen a csomagolásig. A délelőtt folyamán az egyes területeken elhangzott információkból Kahoot tesztet is összeállítottak a cég szakemberei, amelynek segítségével vissza tudták mérni, hogy figyeltek-e a diákok? A leggyorsabb és a legtöbb helyes választ adó csapat egy egyedi masterplastos termékekből álló ajándékcsomagot vihetett haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában