Megemlékezés

2023.01.15. 12:13

1946. január 19-én indult az első svábokat szállító vonat

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából a Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat szombat délután megemlékezést tartott a székesfehérvári németek Kossuth utcai emléktáblájánál.

Borsányi Bea

A szombati megemlékezés a székesfehérvári németek Kossuth utcai emléktáblájánál kezdődött

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Talán kevesen tudják a városban, hogy a tavaly májusban felavatott tábla, amely a Székesfehérváron valaha élt összes németnek emléket állít a Kossuth utcában a Pelikán Galéria udvarán található. Itt gyűltek össze szombat kora délután a megemlékezők, akiket Schneider Éva, Székesfehérvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntött. A magyar és a magyarországi németek himnuszát követően az elnökasszony felelevenítette, hogy a magyarországi németek elhurcolásának emléknapját 2012-ben iktatta a megemlékezések sorába az országgyűlés. Dátuma azért éppen január 19., mert 1946-ban ezen a napon kezdődött meg a magyarországi németek szervezett elűzetése, az első budaörsi lakosokat szállító vonatszerelvény elindításával. A folyamat aztán több évig is elhúzódott, szinte minden magyarországi német családban voltak olyanok, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat. A megemlékezés első része a táblánál koszorúzással zárult.

Fotós: Nagy Norbert / FMH

A megjelentek ezt követően átvonultak az Árpád-fürdőbe, amelynek rendezvénytermében a Felsővárosi Általános Iskola diákjai adtak német nyelvű műsor, majd Hartmann Miklós tartott előadást, amelyben visszatekintett a magyarországi németek történetére a 18. századi betelepítéstől kezdve az 1946-os kitelepítésig bezárólag. Hartmann Miklósnak egyébként eddig két, saját családjának történetén alapuló regénye jelent meg A Széna Illata, illetve az Örömóda címmel, melyekben több generáció sorsán keresztül ismerheti meg az olvasó a hazai németséget, dolgos-szorgos mindennapjaikat és a magyarországi svábság történetét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában