Frissen Fejérből

2022.12.29. 15:00

Több száz milliót nyertek a Dunaújváros közeli települések

Az egyik népszerű pályázati program keretében jelentős fejlesztési forráshoz jutott több Dunaújváros környéki település. A pályázati sikerről szóló értesítést karácsonyt megelőzően kapta meg Nagyvenyim és Perkáta is. Mire fordítják ezeket a forrásokat? – erről faggattuk a polgármestereket.

Horváth László, Szentes Kitti / DH

Vargáné Kaiser Katalint, Nagyvenyim polgármester beszélt a terveikről

Fotó: Horvát László / DH

A Dunaújvárossal szomszédos község önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére nyert forrást. Vargáné Kaiser Katalin polgármester tájékoztatta a Dunaújvárosi Hírlapot arról, hogy a nagyvenyimi Nefelejcs óvoda és Fecskefészek bölcsőde meglévő óvodai épületére tervezett komplex gépészeti-energetika fejlesztést valósítanak meg. A födémek szigetelése mellett padlófűtéssel kombinált új hőszivattyús rendszert alakítanak ki ott, amellyel kiváltható a jelenlegi elektromos hősugárzókkal megoldott helyiségfűtés. A fejlesztés során a használati melegvíz-előállítás is hőszivattyúval lesz megoldott a jelenlegi villanybojlerek helyett. Az épületen meglévő napelemes rendszert is kiegészítik. Az elnyert támogatás összege ezekre a feladatokra 59 millió 999 ezer 929 forint. 

A bölcsőde és az óvoda meglévő épületének energetikai fejlesztése is cél Nagyvenyime
Fotós: Horváth László /DH

A másik komplex pályázata Nagyvenyimnek az Élhető települések konstrukció, amelyben jelentős az elnyert támogatás: 599 millió 902 ezer 990 forint. Ebben a pályázatban egy önmagában is több elemű, komplex, funkció­bővítő fejlesztést valósít meg az önkormányzat, aminek során kiemelt hangsúlyt kap az integrált terület- és településfejlesztés, a települési dimenziók XXI. századi megoldásokat alkalmazó újragondolása. A projekt elemei között szerepel a település felszíni vízrendezésének immár harmadik ütemben történő folytatása, a Határvölgyi lakóterületnek nevezett részen. 

A közlekedésbiztonsági fejlesztési blokk körében megvalósul a piactér és könyvtár között hiányzó új gyalogátkelőhely, és a Fő utca szőlőhegyi szakaszán Dunaújváros irányába végre kiépítenek egy gyalogjárdát. 

A projekten belül támogatást kapott a település egy szennyezett földterületének rekultivációs tervezést követő kármentesítéséhez is. 

Valamint a településközponti és a külterületi terület rekreációs fejlesztésével tovább színesedik és bővül az elérhető szabadidős tevékenységek köre. A sportpark és közösségi ház környékén már elkészült funkciók minőségi bővítése, új szabadidős fejlesztések a fiatalabb (középiskolás) és az idősebb korosztály mint célcsoportok kiszolgálása érdekében az alábbi fő elemekben gondolkodnak: könyvmegálló – vagyis szabadon hozzáférhető köztéri könyvesszekrény telepítése; a gyermekjátszótér bővítése ügyességi elemekkel, mászófallal; sport- és fitneszeszközök kialakítása kifejezetten a szenior, 60-70 éves korosztály számára, valamint a mozgásukban korlátozottak számára. Okospad-létrehozás USB-s mobileszköz-töltési lehetőséggel és wifieléréssel. 

Továbbá egy családbarát szabadidőpark kialakítása történik majd meg az egykori homokbánya komplex rekreációs fejlesztésével. Ezen belül sütögető helyek kialakítása, erdei akadálypálya építése kicsiknek és nagyoknak, kutyás agility park létrehozása a cél. A Földvári utca vízgyűjtő területéről befogadott esővíz bázisán pedig egy „esőkertet” alakítanak ki, amely fenntartható módon segít a csapadékvíz-elvezetésében, hasznosításában, megtisztításában, és közben tájba illő, szemet gyönyörködtető rekreációs elem is egyben. 

Oláh István, Perkáta polgármestere az alábbiakban foglalta össze, hogy a pályázatok keretében most elnyert forrásokat mire fogja felhasználni a települési önkormányzat. A pályázat egyik része az Élhető településfejlesztéseket szolgálja, amelynek összege 43 millió 139 ezer 987 forint. Ebből az összegből Perkáta központjának közlekedésbiztonságát szeretnék fejleszteni, valamint parkolókat kívánnak kialakítani. 

Az iskola előtt burkolatjavítás, a zebrák kialakítása a cél
Fotós: Szentes Kitti / DH

A helyi általános iskola előtti útszakaszon felfestenek összesen két gyalogátkelőhelyet, valamint a már meglévő forgalomlassító bukkanókat helyeznék át megfelelőbb helyre. A helyi gyógyszertár előtt parkolók lesznek kialakítva egy mozgáskorlátozott parkolóval, valamint egy olyan parkolóval, ahol a mentőautó is könnyedén meg tud állni, ha szükséges. Az óvoda is gazdagodni fog egy 36 férőhelyes parkolóval, amelyre már nagy szükség volt. A munkálatokat 2023 tavaszán szeretné az önkormányzat elkezdeni. 

A pályázat másik része a perkátai orvosi rendelő korszerűsítése 44 millió 995 ezer 425 forint összegben. Oláh István elmondása alapján teljes gépészeti felújításon, illetve kazáncserén fog átesni az orvosi rendelő, valamint az épület védőnői szolgálati része lesz teljesen felújítva. Kialakítanak egy minden igényt kielégítő étkezőrészt, illetve a villamos hálózat teljes körű felújítása fog megtörténni.

A perkátai orvosi rendelő korszerűsítése keretében kicserélik a kazánt
Fotós: Szentes Kitti / DH

Egy további elnyert pályázattal is büszkélkedhet Perkáta önkormányzata. A belterületi közutak fejlesztésére összesen 154 millió 924 ezer 73 forintot kapott a község. A projekt keretében összesen 1785 méter út felújítása történik meg a Dózsa György utca, a Peking utca szakasza, a Széchenyi utca és a Mária utca egy rövid szakaszán. A fejlesztés elősegíti a közösségi közlekedést, a buszközlekedést.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában