„Hazai szénnel, hazai meleget"

2022.12.15. 19:00

Több mint 20 tonna szenet kapott a cecei iskola

A barnakőszén program keretein belül a Cecei Általános Iskola az elsők között kapta meg a megyében azt a hazai barnaszenet, amellyel e télre már biztosított az iskola fűtése.

Kecskés Zoltán

Több mint 20 tonna szenet öntöttek le a cecei udvarra. A háttérben Fazekas Gábor polgármester és Riz Gábor miniszteri biztos.

Fotó: Fehér Gábor

A lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos, Riz Gábor látogatásakor arról beszélt, hogy rendkívüli helyzetekben, rendkívüli intézkedéseket kell hozni! És ez kétségkívül egy ilyen helyzet.   

Borsod megye 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője az átadó előtti sajtótájékoztatón elmondta,  néhány hónappal ezelőtt megbízást kapott arra, hogy a hazai szakemberekkel közösen felmérjék Magyarország lignit- és barnaszénvagyonát és készítsenek javaslatot elsősorban a rövidtávú szénfelhasználhatóságra, mind energetikai, mind az intézményi és lakossági ellátásbiztonság megteremtése érdekében. A miniszteri biztos beszédében igyekezett megnyugtatni mindenkit. Állítása szerint Magyarországon körülbelül kétszáz évre elegendő szénvagyonnal rendelkezik, ezek a tartalékok pedig biztonságérzetet adnak a jövőre nézve – tette hozzá.

Az intézmény vezetője,  Koronczai Edit maga, kollégái és a fenntartó nevében is megköszönte a támogatást.

– Rendhagyó iskola vagyunk több szempontból is: hozzánk több mint 250 gyermek jár, hatalmas sportkomplexummal bővültünk az elmúlt időben, illetve már évtizedek óta szénnel a fűtünk, így nekünk kézenfekvő volt ez a program. Hozzátéve persze azt is, hogy az elmúlt években a fűtőanyag beszerzése egyre nehezebbé vállt, anyagilag is egyre nagyobb terhet jelentett a fenntartónak, de most a kapott mennyiséggel sikerült a megfelelő mennyiséget beszereznünk – mondta Koronczai Edit. 

A köszöntőket követően, pedig mondhatni stílszerűen, az udvaron megtörtént az átadás.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában