Egy vonatváró is épül városi támogatásból

2022.12.12. 12:00

Tizenhárom év után, mostantól újra menetrendszerűen megállnak a vonatok Szárazréten (videóval)

A hétfő volt az első olyan munkanap, amikor hosszú idő, gyakorlatilag 13 év után újra vonat állt meg a feketehegy-szárazréti megállónál. Most tömeg még nem volt, de ha például fehérvári buszjeggyel is lehetne ezt a vonatot használni a vasútállomás irányában, akkor biztosan sokan élnének a lehetőséggel.

Házi Péter

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Amint talán többen emlékeznek rá, éppen 13 évvel ezelőtt, 2009. december 12-én ment el az utolsó személyszállító vonat Székesfehérvárról Komáromba ezen a vasútvonalon. Később, 2010. júliusától lakossági kérésre a közforgalmú személyszállítás napi két vonatpárral újraindult itt. De a szárazréti megállóban ekkor már egyáltalán nem lehetett a vonatokra fel- és leszállni sem.

A valódi vízválasztó 2022. augusztusa volt, amikortól az új menetrendi struktúrának köszönhetően már két óránként közlekednek ezen a vonalon a vonatok. December 11-től, azaz most vasárnaptól pedig ismét megállnak a vonatok Szárazrét megállóhelyen. A kétórás ütemes menetrend üzemideje hosszabbá vált egy esti vonatpárral: Komáromból 20:05-kor Székesfehérvárra, Székesfehérvárról Komáromba 20:26-kor is indul egy-egy vonat.
Amint megtudtuk, a megállóhely felújítását a MÁV végezte el, de Székesfehérvár polgármesterének támogatásával már készülőben van a megállóhelyre egy váró, ami nagyjából kétszer akkora lesz mint egy buszmegálló. Ezen felül egy várakozóhelyet is kialakítanak az autóval érkezők számára.
Az új megállóhely lehetővé teszi nemcsak azt, hogy a Komáromba dolgozni járók egyszerűbben eljuthassanak oda, hanem abban is segít, hogy a Feketehegy-Szárazrét városrészből a vasútállomásra, illetve az ott lévő iskolákba is könnyebb legyen eljutni. Ugyanakkor jelen állás szerint a reggeli, Komáromból induló vonat ezzel a menetrenddel még nem alkalmas arra, hogy azzal a vasútra időben kiérjenek az utasok Feketehegyről, itt még össze kell hangolni a fehérvári buszok és a vonat menetrendjét. Ugyancsak sokakat ösztönözne a járat használatára, ha azt például egy fehérvári buszjeggyel is használni lehetne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában