Sárszentmihályi cég állt a segítség élére

2022.12.12. 17:30

Sok súlyos állapotú kisbabát mentettek meg, most mentőautóra gyűjt a Magyar Gyermekmentő Alapítvány

Az elmúlt 17 évben 37 ezer csecsemő életét mentették meg a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elhivatott orvosai, ápolói, de most nekik van szükségük a segítségre. A hat mentőautójukból egy ugyanis működésképtelen, a másik pedig cserére szorul.

Házi Péter

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány hat autójából kettő jelenleg működésképtelen

Fotó: Magyar Gyermekmentő Alapítvány

Ők azok, akik azonnal indulnak, ha egy kisbaba bajba kerül. Speciális autóik gyakorlatilag a gyermek intenzív osztályok „meghosszabbított karjai”, a gyors mozgású személykocsival nagyon hamar a helyszínre ér a szakorvos, szakápoló és teljes méretválasztékú rohamfelszerelést juttatnak a bajbajutott gyermekekhez, csecsemőkhöz. Tehát ezek az autók nem szállítanak beteget, feladatuk a súlyos, életveszélyes állapotú gyermek állapotának stabilizálása. Ez a módszer gyorsabb és költségkímélőbb megoldást jelent, mint a hagyományos rohamkocsik bevetése. Az elmúlt 17 évben 37 ezer kisbaba, kisgyermek életét mentették meg a segítségükkel, számos Fejér megyei baba szülei is hálásak nekik, hogy gyermekük életben maradt. Az alapítványt egyébként gyermekintenzíves szakorvosok és szakápolók hívták életre és működtetik mindennapi gyógyító munkájuk mellett.

Az Országos Mentőszolgálattal szoros együttműködésben dolgoznak ezek a gyermek mentőorvosi kocsik, amelyek közül a legelső 2005-ben állt szolgálatba az alapítvány segítségével.  Az egy Ford Focus volt, de az igazi nagy ugrás 2018-19-ben a két Mondeo beszerzése volt, ebben a két kocsiban már jól elfértek a mentéshez szükséges műszerek, kellékek. A két Mondeo nagy hátránya, hogy terepen, járdán, sárban sokszor leért az alja. Volt például olyan esetük, hogy egy lezuhant mentőhelikopterhez, a szántóföld közepére kellett vonulniuk. De amikor Veronába, a buszbaleset sérültjeihez siettek, akkor 900 km-en keresztül 200 km/h átlagsebességgel tették ezt. 

A hat autóból mostanra kettő az évek folyamán úgy elhasználódott, hogy az egyik teljesen működésképtelen, egy másikat is sürgősen cserélni kellene. Az új mentőautók hosszú távú megoldást jelentenek, viszont még mintegy 10 millió forint hiányzik a megvásárlásukhoz.

Az ezt segítő gyűjtés élére állt a sárszentmihályi Masterplast. Mint megtudtuk, három módon is segíthetünk. Az egyik a 13600-as telefonszám felhívása és a 67-es kód megadása, amellyel hívásonként 500 Ft-tal segíthetjük az új gyermekmentő-orvosi autók megvásárlását.  Ugyanezt tehetjük a fenti számra küldött SMS-sel is, melybe a 67-es üzenetet kell beírni. Harmadik lehetőségként pedig az alapítvány bankszámlájára is utalhatunk pénzt( Raiffeisen Bank: 12010374-00113575-00100005 Közlemény: Adomány Mentőautó).

Így működnek a mentőkocsik

A Gyermek Mentőorvosi Kocsik, azaz MOK-ok kórházhoz rendeltek. Az intézeten belüli riasztási rendszer biztosítja a személyzet szabadidejének szakirányú kihasználását, a folytonos betegkövetést, a gördülékeny betegátadást, az azonos szakmai szemléletet. Idén sikerült Balatonlellén egy európai színvonalú állomás létrehozásával megvalósítani  a nagy álmot. Az alapítvány adományokból és pályázatok útján elnyert pénzösszegekből biztosítja a Gyermek Mentőorvosi Kocsik működését, valamint országszerte elérhető térítésmentes baleset-megelőző képzéseit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában