Lezárták az akciót

2022.12.22. 16:00

Pákozd volt a Cipősdoboz Akció logisztikai központja (videó)

A 26 éve Fejér megyében alapított Baptista Szeretetszolgálat ebben a nehéz, kihívásokkal teli esztendőben is sikerrel zárta a Cipősdoboz Akciót. A munka „motorja” immár második éve a segélyszervezet pákozdi logisztikai központja volt. A gyűjtőpontok közül hét Székesfehérváron várta az adományozókat, de le lehetett adni az ajándékokat Csákváron, Nagyvenyimen, Mezőfalván, Balinkán, Kisapostagon, Agárdon, Sárosdon és Dunaújvárosban is.

Tihanyi Tamás

A pákozdi logisztikai központból útnak indultak a legszegényebb vidékek felé az utolsó cipősdoboz ajándékok is

Forrás: Tihanyi Tamás / FMH

Ebben az évben már 19. alkalommal szervezte meg a velencei alapításának negyedszázados múltjára visszatekintő Baptista Szeretetszolgálat az országban Szenczy Sándor egykori velencei lelkipásztor, alapító-elnök által meghonosított Cipősdoboz Akciót, amelynek során az ajándékokat rászoruló gyermekeknek juttatja el a szervezet, olyanoknak, akiknél talán más nem is kerül a fa alá. A fő gyűjtőpont, a Budapest belvárosában, a Városháza téren álló központ idén megújult, modern külsővel várta az adományozókat. A gyűjtési időszak december 20-án zárult le, addig országosan több mint négyszáz gyűjtőponton várták az összekészített cipősdobozokat.   

 A kisapostagi Mosolykert óvoda is kivette a részét az akcióból 
Forrás: Tihanyi Tamás

Az adventi időszakban a segélyszervezetnek összesen 44 ezer 761 darab cipősdoboz ajándékot sikerült összegyűjtenie és eljuttatnia a rászoruló gyerekekhez. A nehézségek az elmúlt évekhez képest nem csökkentek, ezt a szervezethez érkező számtalan kérés és üzenet egészen világosan jelezte: a gyűjtött cipősdoboz ajándékoknak a kétszeresére is könnyedén hálás gazdát találtak volna a segélymunkások.   

Az idei első ajándékokat a Budapest Arénában ötezer érdeklődő előtt megrendezett Cipősdoboz Gálán Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya adta át a gyerekeknek. A Baptista Szeretetszolgálat külön figyelmet fordított az ukrajnai háború elől hazánkba menekült, illetve a kelet-ukrajnai területekről Kárpátalján menedéket talált gyermekek megajándékozására: az ENSZ Menekültügyi Szervezetével való együttműködés erre is lehetőséget adott. 

Az egyik dunaújvárosi gyűjtőpontra is nagyon sok ajándékot hoztak a jószándékú emberek 
Forrás: Tihanyi Tamás / FMH

Ebben az esztendőben ismét nagyobb figyelmet sikerült szentelni az online cipősdobozokra, amely már néhány éve elérhető és népszerű lehetősége a dobozolóknak, folytatódott a (L)átható Szeretet program, amely a látássérült gyerekeket célozza meg. Érkeztek szállítmányok a határon túlról, a legtöbb ajándékot külföldön idén is az akcióhoz csatlakozó hollandiai magyarok gyűjtötték össze. A cipősdobozok eljutottak magyarországi gyermekotthonokba, óvodákba, iskolákba, de a Felvidékre, Vajdaságba és Erdélybe is. A háborús válsághelyzet okozta új kihívásra – a sok önzetlen segítőre támaszkodva ­– a segélymunkások igyekeztek erejükön felül sikeres választ adni.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában