A gondolkodásfejlesztés útjai

2022.12.01. 15:59

Óvodai konferencia a 21. század jegyében Enyingen

A technikai eszközök gyors és folyamatos fejlődése nem ismer határokat. A gyerekek egyre korábban és egyre több eszközzel ismerkednek meg, figyelmük felkeltése és fenntartása egyre nehezebb feladat.

V. Varga József

Enyingen, a Szirombontogató Óvodában 2020 tavaszán szerveztek először az óvodapedagógusaiknak és az ország más részéről érkező érdeklődőknek robotika workshop keretében szakmai délutánt.

– Szükséges-e a módszertani megújulás, az új eszközök használata, szükséges-e szemléletváltás az óvodapedagógiában? Szakmai napunkon elméleti és gyakorlati tapasztalatainkat, kipróbált eszközeinket kívántuk átadni, vendég előadók által megerősítve – mondta el lapunknak Tolnai Zsuzsanna óvodavezető. – Az eltelt két év gyakorlati tapasztalatainak megosztására, az Oktatási Hivatal bázisintézményeként szerveztük meg most a Padlórobotok az óvodában – a gondolkodásfejlesztés útjai elnevezésű konferenciát, melynek a Vas Gereben Művelődési Ház és Könyvtár adott otthont.

Viplak Tibor polgármester köszöntőjét követően Tolnai Zsuzsanna témaindító előadása a generációk közti szövetségen alapuló, hagyományokat tisztelő és digitális eszközöket alkalmazó 21. századi nevelés értékeiről, az óvodai nevelésben komplexen alkalmazható megvalósításáról szólt.

Forrás: Szirombontogató Óvoda 

Lénárd András, az ELTE Digitális Pedagógiai Tanszékének vezetője a padlórobotok óvodai alkalmazásának elméleti alapjairól adott elő, a pedagógusok által már ismert Az algoritmikus gondolkodás fejlesztése padlórobotok segítségével című könyve alapján.

A konferencia résztvevői Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda vezetője és óvodapedagógusai a kérdéskört feldolgozó előadása után a fenti témát boncolgató érdekes, élményekben és ötletekben gazdag műhelymunkán bővíthették szakmai tudásukat. Az óvodai csoportokban ismert, és a különböző tevékenységekben már használt eszközök alkalmazását Lénárd András módszertani megoldásainak ajánlásával, és a Nagykanizsa Központi Óvoda óvodapedagógusai által létrehozott jógyakorlatok megismerésével színesítették.

– Szakmai napunkon Fejér és Veszprém megye óvodapedagógusai, tanítói és gyógypedagógusai vettek részt. A kapott pozitív visszajelzések a konferencia sikerét jelezték – tette hozzá Tolnai Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában