Fagyriadó

2022.12.20. 15:12

Óvjuk kedvenceinket Fejér megyében is

Az elkövetkező napokban durva fagyok jönnek. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsaival és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése.

Hajdú Marianna

Óvjuk kedvenceinket a hidegben is!

Fotó: Hajdú Marianna

Állatvédelmi jótanácsok a zord időszakra

A nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót – javasolja Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat és cseréljük langyosra. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. Mindennap legyen időnk a sétára és a játékra is. A szabadban tartott házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemossuk, ezzel rontva az állat bundájának természetes szigetelő rétegét.

Mennyire nagyvárosi hóbort a kutyaruha?

A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Az így tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyú – zsírréteg a kenceficéktől kimosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Bentlakásos kedvencünket, ha hosszabb ideig kint tartjuk a jeges szabadban, meg is betegedhet. A problémák megelőzésére egyre többször alkalmaznak kutyaruhákat.
Fontos, hogy a ruha mozgásában ne zavarja az állatot. A kutyaruha ne szorítsa, de ne legyen rá nagy sem. A ruhájában a dolgát is el tudja végezni. A kutyaruhában sétáltatott állatok játék közben könnyen egymásról leszaggathatják a ruháikat, hiszen ők vadabbul játszanak. A kutyaruhát is rendszeresen mosni kell, hiszen az utcán sok baktériumot, vírust is összeszedhet. Fontos kellék a kutyacipő. Kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban egy ilyen, kutyának való darab. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát, ott megvédi a kutyus lábát. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a sebek könnyen el is fertőződhetnek. A gyógyulás hetekig is eltarthat. Ettől védhetjük meg kutyánk lábát a kutyacipővel.

Milyen a jó téli kutyaház?

Az udvaron tartott kutyákról se feledkezzünk meg. A kutyaház az ő számukra nyáron a hőgutától ad védelmet, télen pedig a fagyás ellen kell, hogy védelmet nyújtson. Vásárolhatunk, de készíthetjük mi magunk is. A kutyaház mérete akkor ideális, ha a kutyánál kicsit nagyobb. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából készüljön, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon álljon, így megvéd a saras esőtől és a latyakos hótól is. A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést egy-két hetente, higiéniai okokból cseréljük. Az udvaron tartott kutyát télen nem szabad fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tegyük fedett helyre, ez legyen lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb hely. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre, lehet ez kazánház vagy garázs is.

Tegyünk a gazdátlan állatokért is

Ha módunk van rá, fogadjunk be kóbor állatot és gondozzuk. Az egyesület az elmúlt évek alatt számtalan esetben találkozott már utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal. A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége, de még mindig sokan nem veszik ezt komolyan. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában