Szerényebb ünnep jön

2022.12.14. 08:00

Nincs annyi rendelés, kevesebb a csomag

A karácsonyt megelőző csomagforgalom sok mindent elmond az életünkről. Korábban a koronavírus-járvány, mostanában az ukrajnai háború és az energiaválság nyomait jelzi az, hogy miért vásárolunk és küldünk éppen többet, vagy kevesebbet.

Tihanyi Tamás

Nagy Péter cégvezető és munkatársai egyelőre nem tapasztalják a korábbi években megszokott nagy karácsonyi rohamot a megrendelők részéről

Fotó: Tihanyi Tamás

– Ha az egész évet nézem, viszonylag erős forgalmunk volt, vélhetően azért, mert az esztendő első felében többféle juttatást folyósított a kormány, ezért a visszaesést, amely hagyományosan jellemzi az ünnepeket követő időszakot, nem éreztük meg – mondta Nagy Péter, az Alba-Posta Kft. ügyvezetője. A vállalkozás velencei központtal elsősorban Fejér és Pest megyében végez fuvarozó tevékenységet. – Nagyobb léptékű megrendelés-csökkenést a nyár folyamán tapasztaltunk először, az utolsó nagyobb járványhullám lecsengésével az látszott, hogy a legtöbben végre inkább a nyaralást választották, vagy a hétvégi wellness-t helyezték előtérbe, nem pedig áruvásárlásra költöttek. A nyári uborkaszezon ezért jobban érvényesült. Aztán most eljött a december, amelynek forgalma nem olyan erős egyelőre, mint amilyen az a korábbi években volt.   

Nagy Péter kollégáival azt tapasztalja, hogy bár fokozódik a munka az ünnep közeledtével, mégsem annyira, mint az elmúlt évek hasonló időszakában. Most már határozottan látszik, hogy az emberek elkezdték visszafogni a költekezésüket. Ennek persze számos oka lehetséges, de vak, aki nem látja ebben a háborús válság és a szankciós politika hatásait.  

– Valamivel nagyobb, tíz-húsz százalékos kapacitás-növekedéssel dolgozunk a karácsony előtt, de győzzük a munkát – folytatta az ügyvezető. – Feltűnő módon sokan már októberben elkezdték rendelni a téli gumit, ez novemberben is több tennivalót jelentett, de a december eleji megszokottan nagy karácsonyi nyomást még nem tapasztaljuk. Másfél hét van hátra az ünnepig, és mivel a fizetést a többség az elmúlt napokban kapta meg, van még itt pár nap, ami talán még okozhat meglepetést. De ennek kevés esélyét látom.  

 Az emberek jobban meggondolják, mire költenek. Szerényebb lesz a karácsony, de vigasztaló, hogy elvileg amúgy sem a vásárlás lenne az ünnep lényege  
Fotós: Tihanyi Tamás

A fuvarozással foglalkozó, vagy a saját logisztikai kapacitására támaszkodó cégeknek komoly problémát okozott tavaly év végén és az idei esztendő elején a járműhiány. Akkoriban várni kellett, mert egyáltalán nem volt raktáron sem kisebb, sem nagyobb teherautó.  

– Most már könnyű vásárolni, székesfehérvári kereskedésben is akad tele raktár, de az autóval együtt megjött a magas ár: látszik a hazai és a külföldi infláció, az árfolyamváltozás hatása. Nyilván a gyártóknak drágul az alapanyag, az energia, azaz az autó előállítása. A következmény: a furgonok esetében a drágulás kétszeres. Amit korábban 5-7 millió forint körül megkaphattunk, az most már 11-12 millió, ezzel arányosan pedig másfél, kétszeres az árnövekedés a használt haszongépjárművek esetében is.  

Természetesen az üzemanyag hirtelen emelkedéséhez sem volt könnyű alkalmazkodni az elmúlt időszakokban, de legalább a hiány megszűnni látszik, az már nem hátráltatja a munkát. Az még kérdőjel a velencei vállalkozás estében is, hogy a díjaikban hosszú távon miként tudják a megnövekedett költségeket érvényesíteni.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában