Ezért áll az építkezés egy ideje, három hónap lehet a csúszás

2022.12.13. 18:06

Nem jó a beton minősége, az új épület biztonsága miatt újraépítik a fehérvári kórház új tömbjének alapját

Székesfehérváron néhány napja terjed a hír, miszerint leállt a megyei kórház új tömbjének építése, mert a betonalap nem megfelelő minőségű. Az ügyben a legilletékesebbtől, a kivitelező konzorciumtól kértünk és kaptunk szakszerű, érhető tájékoztatást.

Házi Péter

A beton nem megfelelő minősége miatt mintegy három hónapos csúszás várható az építkezésben

Forrás: kivitelezők

A Fejér Megyei Szent György Kórház új tömbjének alapkövét idén márciusban tették le, majd a régi épületek szükséges bontásával és a közművek kiépítésével, kiváltásaival meg is kezdődött a sokak által várt beruházás. Az alapozást követően azonban mintha az elmúlt időszakban leállt volna a munka – erről olvasóinktól is kaptunk jelzést, és mindezt bárki láthatja, aki a kórház területére érkezik: mintha a daru sem mozdulna egy ideje. Vajon mi lehet a probléma, tényleg nem jó az alapozás? – tettük fel a kérdést a kivitelezőnek, a Fejér-B.Á.L. Zrt. és az Épkar Zrt. konzorciumának.

Amint lapunk érdeklődésére Bernwallner Vilmos projektigazgató, felelős műszaki vezető elmondta, a munkafolyamatok kezdéseként nyáron végezték el a cölöpalapozást: 233 darab cölöpöt fúrtak le és betonoztak ki 11 méteres mélységig a talajban. Erre készültek el a monolit vasbeton fejtömbök, és talpgerendák, azaz gyakorlatilag ezekre épül majd rá a kórház új tömbje. A belső minőségbiztosítási próbán, amelyet a betonozást követő 28 nap után lehet elvégezni, azonban az derült ki, hogy nem a terv szerinti minőségű a fejtömbök betonja. Ezt követően több független labort és igazságügyi szakértőt is felkért a kivitelező a beton minőségének, teherbírási tényezőjének a vizsgálatára, illetve a BME is elvégzett egy vizsgálatot. Összességében végül négy különféle laborvizsgálat készült, ebből három szerint a beton az elvártnál nagyrészt gyengébb minőségű, egy szakvélemény pedig nagyrészt megfelelőnek tartotta a betont az eredmények alapján.

Az alapozási munkafolyamat egy részét most újra kell kezdeni
Forrás: a kivitelező

- A beruházás minőségéért felelős és felelősséget érző kivitelezőként azt a döntést hoztuk meg, hogy a leendő épülettömb biztonsága érdekében el kell bontani és újra kell építeni azokat a betonelemeket, amelyek teherbírása kicsit is bizonytalan, vagy egyértelműen nem megfelelő . Ezt a döntés december 2-án született meg, így várhatóan a napokban már megkezdődhet a bontás, azt követően pedig újra megkezdődik az alapozás ezen fázisa – tette hozzá a felelős műszaki vezető.

Lapunk kérdésére, miszerint mindez mekkora csúszást jelent, elmondta, nagyságrendileg 3 hónappal tolódhat ki a teljes beruházás a nem megfelelő minőségű beton miatt, amelyet egyébként egy külső beszállítótól rendeltek meg. A kivitelezésre eddig érvényben lévő határidő tehát 2024 márciusáról várhatóan 2024 júniusára módosul.

Azt már csak mi fűzzük hozzá, hogy az orosz-ukrán háború miatt cementhiány alakult ki, s bizony több kivitelező is panaszkodik arra, hogy az eddig megszokott hazai, jó minőségű cement helyett olykor csapnivaló minőségű alapanyag érkezik külföldről.  

Egy biztos, a kórház épülettömbjének biztonsága érdekében a kivitelező fájdalmas, de jó döntést hozott.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában