Szakértelem és elhivatottság

2022.12.23. 18:03

Neki is köszönhető, hogy Felcsúton nem történt tragédia

“Szállni szabadon, sebesen földrészek, tengerek, fellegek felett, tudni, hogy ember vagyok, hódító ember, aki immár úr vagyok nemcsak a földön, nemcsak a vízen, de az évezredes álomvilágban, a levegőben, a fellegek között is.” Báhidy Antal

Hajdú Marianna

Bánhidy Antal "Gerle 13" típusú repülőgépével a Finnországból Angliába történő repülés során

Forrás: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

120 évvel ezelőtt, december 23-án született Szatmárnémetiben Bánhidy Antal, Széchenyi-díjas gépészmérnök, aki komoly szinten művelte a repülőgépek tervezését és elhivatott pilóta volt. 

A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karának elvégzése során már  jelentkezett pilótaképzésre is.

Az 1921-ben létrehozott Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSrE) egyik alapító tagja volt olyan személyek mellett, mint Lampich Árpád, Maier József, Kintses László és Rotter Lajos, aki a Nemere nevű együléses, teljesítmény-vitorlázógépet tervezte 1936-ban és kivitelezése a székesfehérvári repülőtérnek álcázott repülőgépgyárban történt. 

1931-ben Bánhidi az óceán átrepülésére készülő Endresz Györggyel és Magyar Sándorral, mint vezető tanácsadó dolgozott együtt. Az ő javaslata alapján választották az akcióhoz a Lockheed Sirius 8A repülőgépet. A „Justice for Hungary” névre keresztelt géppel több nehézséget is áthidalva, a pilóták 1931. július 16-án délután Felcsút határában, egy kukoricatáblában voltak kénytelenek landolni, az eredeti (Mátyásföld) cél helyett, mert idő előtt kifogyott az üzemanyag. A gép és Bánhidy által tanácsolt átépítések beváltották a reményeket.

A legismertebb repülőgép, amit ő tervezett a Gerle nevet kapta. Több rekord is fűződik a nevéhez, például 1933-ban a HA-AAI lajstromjelű Gerle 13-mal és pilótatársával, Bánhidi Bisits Tiborral körberepülte a Földközi-tengert. 

Útjuk alatt az egyiptomi piramisok között repülő Gerle 13-ról a híres utazó és Afrika kutató, gróf Almásy László készített fotókat, Bánhidy pedig “A Gerle 13 útja” címmel könyvet is írt a megélt élményekről.

Dél-Amerikában ugyanezzel a géppel térképészeti feladatokat is végzett.
Bánhidy Antal 1994. március 18-án hunyt el, Budapesten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában