Jubileum

2022.12.21. 12:24

Négy évtizednyi tudásról adtak számot a móri fúvósok

A negyedik adventi hétvégén nem csak a várakozás időszakát zárta a Móri Ifjúsági Fúvószenekar, hanem négy évtizedes fennállásáról is számot adott, persze zenében. A koncertterembe sokan nem jutottak be, mert a nyitás után azonnal megtelt a tér hallgatósággal és varázslatos hangulattal.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő

December 16-án ünnepelte a Móri ifjúsági Fúvószenekar fennállásának 40. évfordulóját. Valójában az egész 2022-es év erről szólt, hiszen már februárban elkezdték Ress Hajnalkával és a Queen koncerttel. A záróakkord a december 16-án tartott fellépés volt a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban. A színpadon körülbelül 80 zenész ült és a 40 év terméséből állította össze a műsort Acsai Sándor karnagy.

Fotós: Gesztesi Nóra

Az ünnepi koncert elején köszöntötte a zenekart Törő Gábor országgyűlési képviselő, Fenyves Péter polgármester, de nem csak ők adtak elismerő oklevelet a zenekarnak, hanem Csikota József is, a Fúvószenekarok és Együttesek Magyarországi és Közép-Kelet Európai szövetségének elnöke is. A WASBE tagszervezet vezetője magának az alapító karnagynak Acsai Sándornak is oklevelet nyújtott át, elismerve a négy évtized munkáját. Az oklevél áradatnak ezzel még nem volt vége, hiszen Bekker Gyula, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség elnökségi tagja és Buza Ernő a Wekerle Sándor Alapítvány elnöke is megjutalmazta a 40 éves zenekart. 

Aztán elkezdődött a koncert. A szabadidőközpont megtelt, 860 ember jutott be és sokan szomorkodtak, hogy hiába érkeztek a helyszínre, le kellett mondani a tartalmas estéről helyhiány miatt. A fellépésről Acsai Sándor azt mondta: 

-Számunkra óriási öröm, hogy ilyen gyorsan megtelt a hangversenyterem. A közönség nagy szeretettel fogadta a műsorunkat, annak ellenére hogy nem volt éppen túlfűtve a szabadidőközpont. A végén négy ráadás számot játszottunk. Szerintem méltóképpen megünnepeltük ezzel a születésnapunkat.

Fotós: Gesztesi Nóra

Megkérdeztük a karnagyot, hogy milyennek értékeli a mögöttük álló időszakot. Acsai így felelt: - A 40 év alatt nagyon sok zenész gyereket neveltünk a zenekarban, közülük sokan vissza látogattak most és ez külön öröm, ugyanakkor végeztünk egy kis zárszámadást is. A négy évtized alatt 50 alkalommal utaztunk külföldre a zenekarral, vagy repülővel vagy autóbusszal, Finnországtól Izraelig minden irányban. A Móri Bornapok keretein belül, a fúvószenekari fesztiválokon 70 különböző külföldi zenekar volt a vendégünk, 50 magyar csapat mellett. Öt rádiófelvétel készült a szóban forgó időszak alatt és ugyanennyi hanglemezt adtunk ki. Sokat voltunk zenei táborban is és bízom abban, hogy öregbítettük Mór város hírnevét, bármerre is mentünk Európában. 

Fotós: Palocsai Jenő

Mint megtudtuk rendkívül fontosnak tartják a móri zeneiskola utánpótlás nevelését is, hiszen a zenekar abból táplálkozik. Ennek és az intézményt vezető Kónya Juditnak köszönhetően mindig vannak újak, minden szólamban, akik csatlakoznak a zenekarhoz, hogy ott egy pár év alatt megtanulják a többiektől a zenekari játék csínját-bínját. A próbákat jelen pillanatban a várostól kapott mozi épületben tartják, hetente két alkalommal. 

Természetesen ha fúvósok és Mór, akkor nem lehet elmenni a sváb hagyományok mellett. A zenekar sem teszi, így az összes rádiófelvételen ilyen számokat játszanak, ám a lemezeken szerepelnek néha 20. századi művek is, nemcsak polka és keringő. 

A múlt összefoglalása után a jövőről is kérdeztük a szakmai vezetőt, aki elmondta: -A zenekar kiválóan működik, jó a hangszer ellátottságunk, és nagyon bízunk abban, hogy vége lesz ezeknek a döcögősen menő éveknek. A Covid és a háború miatt minden lelassult egy picit, de remélem, hogy 2024-ben, a fúvószenekari fesztiválra már ismét láthatunk vendégül külföldi zenekarokat is, a magyar zenekarok mellett természetesen. 

A külön elismerést is magáénak tudható Acsai Sándortól megkérdeztük, hogy mik a saját gondolatai a 40 évről és hogy mik a saját tervei a jövőre nézve. A karnagy azt mondta: -A legnagyobb vágyam az, hogy utánam is tovább éljen Móron a fúvószenekar. Még nem akarom abbahagyni, de azért már most gondolkodni kell ilyenen is. Az én munkám és ez a 40 év akkor lesz igazán megbecsülve, ha továbbra is szól a fúvószene és ha az utánam érkezők legalább úgy, vagy jobban viszik tovább, mint ahogy én csináltam. Akkor leszek igazán büszke magunkra. 

Az utódlás eddig jól halad, ugyanis a jubileumi koncerten is a karnagy fia, Acsai Gábor vezényelt. Ritka, mikor egy bornapokhoz hasonló országos rendezvényen színpadra engednek az ABBA vagy a Queen show-hos hasonló műsorral  egy 80 fős zenekart és ezért a lehetőségért különösen hálásak a fúvósok a városnak, ami még idén is minden egyes fellépésüket anyagilag is támogatta. Az említett produkciókkal már most, 2023 nyarán szeretnének kiállni a közönség elé, méghozzá a tervek szerint egy nagy, szabadtéri előadás keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában