Szent Anna oltalma alatt

2022.12.19. 20:30

Idén a katolikus templomban volt a falukarácsony

Összekapcsolódott a szeretet ünnepe, a vallás, az egyház és a művészet több ága is a Szent Anna oltalma alatt álló katolikus templomban.

Palocsai Jenő

Fotó: Önkormányzat

Isztiméren már több évtizedes hagyománya van annak, hogy a negyedik adventi gyertya gyújtás napján rendezik meg a Mindenki karácsonya ünnepséget. Az eddig is szép, és sokak által tartott és kedvelt hagyomány azonban egy új lelki töltetet kapott.

Gömbösné Rostaházi Judit árulta el, mitől volt ugyanaz és mégis más ez az idei ünnepély. A polgármester úgy fogalmazott: -Az idei évben is minden a hagyományoknak megfelelően zajlott, ám ezúttal a helyszín rendhagyó volt. Nem a kultúrház vagy más intézmény színpadán zajlottak az események, a gyertyagyújtás pillanatai vagy a művészeti programok, hanem a település védőszentjének felajánlott Szent Anna római katolikus templom boltozata alatt.

Fotós: Önkormányzat

A negyedik adventi vasárnapon tartott ünnepi köszöntőjében a polgármester a karácsony, a család az együtt töltött idő fontosságáról beszélt. Őt Oraveczki Attila atya elgondolkodtató szavai követték. A nap egyik fénypontja az volt, mikor az Ács Tamás színművész által vezetett német nemzetiségi szakkör állt a hallgatóság elé. A gyermekek műsora mindig eléri a megfelelő hatást a közönségben, ám az estnek ezzel nem volt vége. Nem kevesebb, mint 35 éve indult a helyi kórus, az Edelweiss, mely nélkül szinte elképzelhetetlen egy isztiméri karácsony. A magyar és német nyelven énekelt a kórus gyönyörű, kifejezetten az ünnepkörhöz kapcsolódó dalokat, mintegy ráhangolva mindenkit a közelgő ünnepre. Ám nem csak a lélek kapott ezen az estén táplálékot, hanem a szellem is, ugyanis a napot Pregitzer Fruzsina, Jászai Mari-díjas színművésznő elgondolkodtató, lélekemelő irodalmi estje zárta.

Fotós: Önkormányzat

Gömbösné Rostaházi Judit felhívta a figyelmet:  -Ha valaki le is maradt a Mindenki karácsonya eseményről, még van lehetőség ugyanezen a helyszínen pótolni a hiányt, ugyanis december 27-én Miklósa Erika énekel majd a templomunkban. A Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Szent István rend kitüntetés tulajdonosa Harazdy Miklós zongoraművész orgonakísérete mellett fog énekelni.

Mint megtudtuk, a koncert ingyenes, ám a templom javára elfogadnak adományokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában