Frissen Fejérből

2022.12.03. 07:00

Hatalmas segítség érkezett Kárpátaljára és Erdélybe Fejér megyéből (videó)

A 17. ökumenikus adventi jótékonysági estet rendezték meg pénteken este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Hajdú Marianna

Fotó: Simon Erika / ÖKK

Minden évben valamely határon túli magyar szervezet munkáját segíti a Székesfehérváron megrendezett adventi jótékonysági est. Így volt ez idén is, amikor a kárpátaljai Ráti Szent Mihály Gyermekotthon és az erdélyi Gyulafehérvári Református Egyházközség javára szervezték az adakozást. Az eseményt Spányi Antal megyés püspök nyitotta meg köszöntő beszédével, amelyben elmondta, mindannyian elszenvedői vagyunk egy véres és embertelen háborúnak, mégis képesnek kell lennünk segíteni a leginkább szenvedőknek. Ezt követően Máté László, a dunántúli református püspökhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket.

Több száz doboz ajándékot vitt Nagy Zoltán Péter a pusztinai Magyar Házba. Az ajándékokat idén a Ráckeresztúri Petőfi Sándor Általános Iskola, a fehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium, a Szent Imre Általános Iskola, a Munkácsy Mihály Általános Iskola, a Hétvezér Általános Iskola és a Talentum Református Iskola diákjai és azok szülei állították össze. Az ajándékok kijutását ismét a városgondnokság segítette, valamint több szervezet és magánszemély mellett Bozai István városgondnok, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Varga Zsolt, a LogSol Kft. alapítója, a zákányszéki Kővári Róbert, a Moldvai Magyarságért Székesfehérvári Egyesület biztosította a pusztinai csángó magyar gyermekeknek. A 17. alkalommal is Prekrit Judit szervezésében történt meg az ajándékszállítás és a jótékonysági est.

Az est a Vox Mirabilis Kamarakórus, Miklósa Erika operaénekes előadását követően Beeri Barnabás zongoraművész játékával és Császár Angela színművésznő prózai előadásával folytatódott. Az első rész végén Szlama László és Bergics András népzenészek és a Duna Művészegyüttes tagjai léptek fel.

Az összefogás, akármekkora is, sosem hiábavaló. Idén egy komolyabb összeg is segíti a határon túli nemzettársainkat.

A kárpátaljai Ráti Szent Mihály Gyermekotthon és az erdélyi Gyulafehérvári Református Egyházközség javára összegyűlt összeg több mint egymillió forint lett, amelyből a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon három szigeteletlen házának szigetelésében segíthettek. A mostani rezsiárak mellett ez a legnagyobb segítség az otthon fenntartásában. Az est bevételének másik felét a Gyulafehérvári Református Egyházközség közösségépítésére fordítják.

Az jótékonysági est második részében a Misztrál együttes lépett fel, valamint Nyisztor Ilona csángó magyar népdalénekes és hat csángó asszony énekelt csángó istenes énekeket. E mellett Petrás Mária népdalénekes és Szlama László előadását nézhette meg a közönség. Az est levezetője Takács Bence Ervin és Bátor Anna Daniela előadóművészek voltak.

Gudor Rudolf Botond, református esperes áldása zárta a jótékonysági estet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában