Sikeres pályázat

2022.12.29. 14:00

Bővül a csákberényi Merán múzeum kiállítótere

Nyolc forint híján 200 milliót nyert a csákberényi önkormányzat a gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum bővítésére egy pályázaton.

Borsányi Bea

A Kulcs az ősökhöz című, avarkori leleteket bemutató kiállatásának megnyitója 2021 májusában volt

Fotó: FMH-archív (PT)

Úgy tűnik, kinőtte magát a múzeum. Idén májusban nyílt remek kiállítás a falu egykori birtokosa, ifj. Merán Fülöp hagyatékából, amelyet végrendeletében Csákberényre hagyott. Az Ausztriából hazahozott tárgyakat most is meg lehet tekinteni a múzeumban. Ahhoz azonban, hogy a Merán-kiállítás létrejöjjön, be kellett zárni az éppen aktuális tárlatot, melyen a falu határában folyt ásatások során előkerült avar kori leleteket mutatták be. A kiállítás anyaga azóta is a Szent István király Múzeum raktárában pihen Székesfehérváron. 

– Annak érdekében, hogy minden helytörténeti jellegű kiállítás állandóan megtekinthető legyen, pályázatot adtunk be a kiállítótér területének megnövelésére. Úgy tervezzük, hogy a mostani teraszt üvegajtókkal tesszük zárhatóvá, illetve a rézsű irányába terjeszkedünk tovább – mondta a feol.hu kérdésére Vécsei László polgármester, aki bízik abban, hogy a jövő év végére egy részben megújult múzeumban fogadhatják a látogatókat. 

A múzeumot egyébként tavaly óta a csákberényi önkormányzat üzemelteti. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában