Gratulálunk!

2022.12.14. 18:39

Agárdi csapat nyerte az idei honismereti vetélkedőt

Immáron kilencedik alkalommal hirdetett honismereti vetélkedőt a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Fejér Megyei Honismereti Egyesület. A három online forduló után a személyes jelenlétet igénylő döntőben mérhették össze tudásukat a legeredményesebb csapatok.

Héjj Vivien

Az első helyezést a Távoli-Tájakon nevű csapat érte el

Forrás: VMK

A vetélkedő kiemelt célja, hogy évről évre felhívja a fiatalabb korosztály figyelmét azokra a közéleti személyiségekre, tudósokra és művészekre, akik Fejér megyében éltek, alkottak. Az Itt éltek előttünk...című vetélkedő három online fordulója során a résztvevő csapatok kilenc megyei kötődésű személy életével és munkásságával ismerkedhettek meg.

A Hódító Istennők csapata második helyezést ért el 
Forrás: VMK 

A megmérettetésre összesen kilenc csapat jelentkezett. Képviseltette magát a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános iskola, az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium, a Móri Táncsics Mihály Gimnázium, valamint a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium, így túlzás nélkül mondhatjuk, hogy igazi megyei versennyé nőtte ki magát a vetélkedő.

Az egyes fordulók összpontszámát figyelembe véve az öt legtöbb pontot elért csapat jutott a döntőbe, melyet két év után ismét személyes jelenléttel tartottak. A végső megmérettetésen a hagyományosabb feladattípusok mellett a diákoknak szófelhőben olvasható kifejezéseket kellett társítaniuk megadott személyekhez, fiktív hirdetés alakjait kellett azonosítani, továbbá titkosírással jelzett művek címeit kellett megfejteni.

A Papírkutyák csapata harmadik helyezést ért el 
Forrás: VMK 

A vetélkedő győztes csapata a Chernel István Általános Iskola és Gimnázium Távoli-Tájakon névre keresztelt csapata lett, felkészítő tanáruk Kardos Gábor. Második helyezést ért el a Hódító Istennők csapata, melynek tagjai a Móri Táncsics Mihály Gimnáziumból érkeztek, felkészülésüket Beleczné Fazekas Katalin segítette. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott a Papírkutyák csapata, képviselve a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskolát. A csapat felkészítője Kissné Kis Judit volt.

Az első helyen végzett csapat és felkészítő tanára ingyenes részvételi lehetőséget kapott a XXVII. Országos Ifjúsági Honismereti Akadémiára. A második és a harmadik helyezést elért csapatok könyvcsomagot nyertek, továbbá az első három helyezett csapat felkészítő tanára egy évre szóló előfizetést is kapott a Honismeret című folyóiratra a Fejér Megyei Honismereti Egyesület jóvoltából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában