Gondoljunk a természet lakóira is!

2022.12.30. 17:30

A madarak számára is megrázó élmény lehet a tűzijáték – figyelmeztet Berkényi Tamás

A házi kedvencek mellett a madarakra és a természetben élő más állatokra is hatással vannak a szilveszteri tűzijátékok: balesetet szenvedhetnek, vagy akár életüket is veszthetik.

Baráth Eszter

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

A Sóstó Vadvédelmi Központ is a tűzijáték mellőzésére kéri a lakosságot. A közösségi oldalon közzétett felhívásuk szerint amellett, hogy a természetvédelmi terület rengeteg embernek nyújt kikapcsolódási lehetőséget, számos állatnak, köztük védett fajoknak nyújt menedéket. A terület határában működő Vadvédelmi Központ pedig olyan fokozottan védett fajok otthonául is szolgál, mint a rétisas, hazánk legnagyobb ragadozómadara.

A Központ felhívja a figyelmet, hogy ezek az állatok rendkívül érzékenyek a rendellenes hanghatásokra, és amíg a színes fények sokaknak szórakozást jelentenek, addig nekik akár az életükbe is kerülhet mindez. „Miközben vadon élő állataink menekülni próbálnak, az éjszaka hátralevő részét nyirkos, hideg talajközeli helyen kénytelenek tölteni. Ez a hóbort rengeteg életbe kerül évről évre” – írják a Központ felhívásában.

Talán sokan nem is gondolnak rá, de a városi utcák képéhez hozzátartozó galambok számára is megrázó lehet a szilveszteri bulikat kísérő tűzijáték. Berkényi Tamás, a sukorói Vadmadárkórház vezetője kérdésünkre elmondta, hogy ezek a madarak sötétedéskor visszavonulnak, pihennek. A váratlan durranás miatt pedig az álmukból felriasztott szárnyasok elveszítik tájékozódóképességüket és könnyedén megsérülnek.

Fontos tehát, hogy amikor szilveszterre készülődünk, ne csak magunkra és a szórakozásra gondoljunk, hanem a minket körülvevő természet lakóira is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában