Létrafokról létrafokra

2022.11.14. 20:00

Wekerle emlékezete (galériával)

A politikusból lett államférfire emlékeztek ma szülővárosában, Móron. A 174 éve született Wekerle Sándor nem csak pénzügyi szakmai körökben elismert, hanem az ország polgárai között is nagy népszerűségre tett szert.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / FMH

A Nagy Benedek móri szobrász által készített Wekerle emlékmű előtti téren gyülekezett Mór város vezetése, illetve a civil szervezetek képviselete, hogy ahogy minden évben, most is leróják tiszteletüket a háromszoros magyar miniszterelnök nagysága, emlékezete előtt.

Maga a monumentum nem egyszerű szobor, hiszen Wekerle Sándort munka közben, a parlamenti dolgozószobájában ábrázolja. A magas talapzat két oldalán a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend két tagja, Kőrösi Imre és Dénes Zoltán látta el a díszőrség megtisztelő feladatát.

A megjelenteknek Lehrner Zsolt beszélt az első polgári származású miniszterelnök életéről. A Wekerle Sándor Alapítvány kuratóriumi tagja felidézte a néhai miniszterelnök életének fontosabb állomásait. Elmondta: -Wekerle az éppen az emlékműnek is otthont adó Erzsébet téren álló szülői házban látta meg a napvilágot és hogy az akkoriban ott élő magyar és sváb közösségből és a helyi iskolából indult arra az útra, mely a fehérvári cisztercieket követően a jogi tanulmányok felé vitték.

Lehrner külön kiemelte, hogy az államférfi mindig a hazát szolgálta és azt, hogy bár Wekerle nem volt forradalmár sem pedig hadvezér mégis politikusi pályája során a legnagyobb államférfiak közé került. Tehetség, szorgalom, kiváló helyzetfelismerés, előrelátó, megfontolt tervezés jellemezte a 174. születésnapján ünnepséggel megtiszteltet, aki ezeket az előnyös tulajdonságokat konkrét gyakorlati cselekvésbe, jogalkotásba és kormányzati intézkedésekbe tudta átültetni.

Létrafokról létrafokra haladt a szakmai és a politikai ranglétrán, hogy aztán később nagy tettekkel kapcsolódjon össze a neve. A nagyívű közjogi reformok, az adórendszer megújítása, az aranyalapú korona bevezetése mind elsősorban neki köszönhető, de még sorolhatnánk azokat az intézkedéseket és eredményeket, amelyek nevéhez fűződnek. Wekerle hozzáértésének nyomán a korábban leginkább csak az agráriumból élő ország iparosodása rohamos fejlődésnek indult, különösen a malom- és a gépipar. Eközben nem feledkezett meg a gyökereiről sem. Már életében is nagy népszerűségnek örvendett a hétköznapi emberek között és nem mellesleg a községháza, a járásbíróság és a takarékintézet épületét is neki köszönheti Mór.

Wekerle Sándor születésének 174. évfordulóján, a kültéri rendezvény zárásaképpen megkoszorúzták az emlékművet. Elsőként Törő Gábor országgyűlési képviselő és Czachesz Gábor önkormányzati képviselő hajtott fejet a talapzatnál, majd Fenyves Péter polgármester és Hajnal Tibor városfejlesztési igazgató adózott tisztelettel a nagy államférfi emlékműve előtt. De koszorúztak a helyi és járási hivatal képviselői is éppúgy, mint Mór civil szervezeteinek vezetői, köztük Buza Ernő, a tíz éve Wekerle örökségét gondozó, Wekerle Sándor Alapítvány vezetője is.

Az esemény második felében, a házasságkötő terem védelmében, a Móri Táncsics Mihály Gimnázium diákjai adtak ünnepi emlékműsort, majd néhány méltán híres Wekerle bor is gazdára talált. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában