Frissen Fejérből

2022.11.11. 10:33

Újabb repeszgránátot találtak Fehérváron

Az időjárási körülmények ellenére ütemesen haladt a Szent István Király Múzeum (SZIKM) régészeinek a leletmentése a város határában azon a helyen, ahol illegális kutatást folytattak eddig ismeretlen személyek. A szakemberek számára az sem jelent akadályt, hogy a területről több robbanótest is előkerült.

Tóth Sándor

A 76 mm-es szovjet gyártmányú repeszgránát

Fotó: MH 1. HONVÉD TŰZSZERÉSZ ÉS HADIHAJÓS EZRED

 Kiss Alexandra, a leletmentő ásatás vezetője szerint nem szokatlan jelenség számukra, hogy az ásatások helyszínén robbanóeszközök kerülnek elő: „Építkezések esetében a beruházó, kivitelező felelőssége a terület mentesítése a robbanószerektől, ennek ellenére előfordul, hogy éles robbanószert találunk a feltárás során. Egy jó példa erre a székesfehérvári Huszár utcai volt laktanya területén végzett megelőző feltárás, ahol egy Árpád-kori település kutatása során szintén több robbanótestet találtak a kollégák. A mostani ásatási helyszín esetében a múzeum a kutatás megkezdése előtt egy tűzszerész céghez fordult a terület átvizsgálása ügyében, ugyanis az egyik rablógödörből lőszeresláda lemeze állt ki. A tűzszerész magáncég a műszeres átvizsgálás során talált további lövedékeket, gránátokat, lőszereket és rengeteg repesztöredéket. A II. világháború alatt a területen minden bizonnyal komolyabb összecsapás lehetett” – mondta el a SZIKM osztályvezető régésze.

2. Az idén a tűzszerészek már közel 1700 alkalommal vonultak ki, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközök kezeléséhez
Fotós: MH 1. HONVÉD TŰZSZERÉSZ ÉS HADIHAJÓS EZRED

A robbanóeszközök bejelentése után szálltak ki a helyszínre az állami tűzszerészek az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredtől és távolítottak el, valamint megsemmisítésre elszállítottak a helyszínről november 3-án öt 45 mm-es szovjet páncéltörő gránátot, egy 45 mm-es szovjet repeszgránátot, kettő F1-es szovjet kézigránátot, valamint egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert és gyújtószerkezet maradványt. Azóta újra járt az ezred tűzszerész járőrparancsnoka a régészeti feltárás helyszínén. Gajdos Milán főhadnagy, kommunikációs tiszt tájékoztatása szerint november 8-án egy második világháborús eredetű, 76 mm-es szovjet gyártmányú repeszgránát került elő a szántóföldből, szállítható állapotban. A bejelentés környezetének műszeres átvizsgálását követően a katonák elszállították a robbanóeszközt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítés céljából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában