Minden felekezet kisgyermekét nevelték az apácák

2022.11.12. 17:42

Orbán Viktor egykori óvodás is megjelent a 140 éves alcsúti óvoda születésnapján (galériával)

1882-ben alapította Habsburg Klotild főhercegnő a helyi óvodát, Nagy-Magyarországon is ritka példaként. A születésnapra meghívták az egykori óvodást, Orbán Viktor miniszterelnököt, aki édesanyjával érkezett.

Zsohár Melinda

Fotó: Fischer Zoltán

József nádor leszármazottja, az Alcsúton élő Habsburg József Károly főherceg felesége, Klotild főhercegnő alapította a paolai Szent Vince rendhez tartozó három szatmári irgalmas nővér részvételével az alcsúti óvodát. A helyi emlékezet nagy becsben tartja az országban is az egyik elsőként megnyílt kisdedóvót, „lelki kertet”, különlegessége, hogy az egykori épület változatlan külsővel maradt meg az egyik legszebb építményként a Vértesdobozzal egyesített községben. 1948-ban államosították, de minden időkben magas színvonalú munkát végeztek itt a száznegyven év alatt, hangzott el a megemlékezésekben. Szűz Mária szobra is ott áll a homlokzati fülkében, mint egykoron.

Orbán Viktor miniszterelnök az édesanyjával érkezett, aki azt mondta a régi ismerősöknek, hogy „elhozta a kisfiát az óvodába”, mint hajdan. Az 1963-as születésű miniszterelnök óvónői, dadusai már nem élnek, ám az egykori óvodás- és iskolai társak szeretettel fogadták a legújabb nemzedékek társaságában az innen indult politikust. Nem szokatlan ez, Orbán Viktor ha teheti, ellátogat gyermekkora színhelyeire, mellőzve a protokollt. Óvári Zsoltné vezető óvónő és Tóth Erika polgármester méltatták az elődöket, megidézték a kedvesnővéreket. Marton Józsefné egykori vezető óvónő óvodatörténeti könyve őrzi a sok régi képet és az eseményeket, sajnos, már ő is eltávozott. Míg az országban nagyjából három százaléka járhatott a kisgyerekeknek óvodába az akkori időkben, addig Alcsúton ez az arány kilencvennyolc százalékos volt ! Lényegében minden gyermeket elvitték a katolikus, illetve a többségében református családok a jóhírű intézménybe. A templomot később, 1907-ben építette József Ágost szintén családi adományként szeretett falujának, az óvodából folyosó vezet oda-vissza.

Fotós: Zsohár Melinda

Az ünnepségen a gyerekek szép műsort adtak, megjelent Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Burbela Gergely plébános és Lendvai Sándor református tiszteletes. Fotókiállítás nyílt, s a szülők vendégségbe invitáltak minden jelenlévőt. Orbán Viktor nem szándékozott beszédet mondani, ám a széksorok közül felállván mégis elmondta, hogy a lelki derűt tartja a legfontosabbnak, ami ebben az óvodában is érzékelhető, s emlékei is erről szólnak.

Fotós: Zsohár Melinda

Név szerint sorolta a régi óvodás- és iskolatársakat, apró-cseprő mozzanatokat azokból az évekből. Az óvodában a gyermek az első, ez látható, hangsúlyozta, s ötunokás nagyapaként köszönetet mondott az óvodában folyó nevelésért. A gyerekeket bátorságra biztatta, mondván, messzire lehet jutni egy kis faluból is. „Egy alcsútdobozinak soha semmi nem lehetetlen!”, tette hozzá a nem hivatalos rövid beszédének végén, nem titkolván érzelmeit a gyermekkori múltidézőn. Az előző nap még Üzbegisztánban járt, az óvodai születésnapon pedig egy kis múltbéli utazáson vett részt az óvodás élete színhelyén. A fotókiállításon együtt böngészte az ismerősökkel a képeket, majd a gyerekek közé ült egy kis falatozásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában