A szakemberek sem találják a rejtélyes zaj okát

2022.11.14. 17:30

Már aludni sem tudnak: Morajló, búgó hang keseríti meg az egyik Budai úti panel lakóinak életét

Nem tudják a lakók megfejteni, mi okozhatja azt a mély, hol erősödő, hol gyengülő zajt, amely miatt többen nem is tudnak aludni a Budai úti épületben. A szakemberek egyelőre annyit állapítottak meg, hogy nem a fűtési rendszer idézi elő a zajt. De akkor mi?

Házi Péter

Illusztráció

Fotó: Török János/MW

Az egyik közösségi csoportban osztotta meg panaszát a Budai úton lakó illető, aki tulajdonképpen segítséget kér a többi lakótól: segítsenek neki megfejteni, hogy honnan eredhet a lakásában hallható mély, búgó, morajló hang, ami „már lassan hat hete megy az agyára”. Az illető először a ház hőközpontjára gyanakodott, de - mint írta -  a Széphő és az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet szerint sem a primer, sem a szekunder fűtési rendszerben nincs hiba. A búgás elképesztően idegesítő lehet, ugyanis kisebb-nagyobb megszakításokkal, de egész nap hallható, néha folyamatosan, néha szaggatottan. Éjfél utána többnyire alábbhagy, de kora hajnalban újrakezdődik.

A feol érdeklődésére a probléma miatt olykor aludni sem tudó hölgy elmondta, a fűtési szezon kezdete után jelentkezett először a kellemetlen zaj, de azóta gyakorlatilag minden nap hallható. Szerinte a hang nem a radiátorokból vagy a fűtési rendszer csöveiből jön, de eddig úgy tűnik, lehetetlen kideríteni, hogy honnan. Van hozzászóló, aki szerint valamelyik szomszéd üvöltetheti a mélynyomót, de ennek ellentmond az, hogy már hajnalban is hallható a hang, ami ráadásul a panaszos szerint nem olyan ritmikus, mint egy zene.  

Mások klímaberendezésre gyanakodnak a házban, ahol egyébként van, aki ugyancsak szenved ettől a zörejtől, más viszont egyáltalán nem is hallja. Az is felmerült már, hogy esetleg a hát tetején lévő, a szellőzőrendszert segítő motor rezonál be. Persze, lehet a problémán, vagy egyenesen az attól szenvedő lakón nevetni, ugyanakkor aki lakott már panelházban, az tudja, hogy bizonyos hangokat (például a lift mozgását) valóban képes felerősíteni az épület szerkezete. Ha ez egy bizonyos szintnél hangosabbá válik, az tényleg pokollá teheti a lakók életét.

Elsőként a Széphő Zrt-t kereste meg a panaszos lakó, a szolgáltató szakemberei kimentek a házba, és az ottani hőközpontban lejjebb vették a fűtési vizet keringető szivattyú teljesítményét. Ettől azonban a zaj nem szűnt meg, a szakemberek szerint a ház belső, szekunder fűtési rendszerén kellene a hibát keresni. Így a hölgy a házat üzemeltető I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezetet is megkérte a hiba kiderítésére. A szövetkezet kollégái jártak a lakásban, hivatalos levelük szerint annyi lett „a vizsgálat eredménye”, hogy megállapították, a zajt nem a fűtési rendszer okozza. Pont.

Vajon kihez fordulhat ilyenkor a lakó, aki egyedül, érhető módon, nem tudja a ház teljes gépészetét átvizsgálni, a zaj forrását behatárolni? Nem kellene ilyenkor a házat fenntartó vállalkozásnak, jelen esetben a lakásfenntartó szövetkezetnek addig „kutatnia”, amíg a bajt megtalálja? Ezekkel a kérdésekkel megkerestük az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezetet is, ha kapunk tőlük választ, cikkünket frissítjük. Addig meg marad az elviselhetetlen zaj.

Vezető képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában