Komoly, várható intézkedéseket jelentett be Fehérvár polgármestere

2022.11.15. 11:17

Lakossági led-csere program indul, de kevesebb busz jár majd csúcsidőn kívül és drágul a közétkeztetés

Pénteken ül össze a fehérvári közgyűlés. Várhatóan emelni kell a helyi építményadót, viszont csökkenteni kell januártól csúcsidőn kívül a buszjáratokat és emelni kell a menzákon, óvodákban, bölcsődékben fizetendő étkezési díjakat.

Házi Péter

Várhatóan emelni kell az iskolai, óvodao, bölcsődei étkezés díját

Fotó: FMH-archív

„Az energiaválságban minden lehetséges eszközzel biztosítanunk kell az önkormányzatunk, az intézményeink és a közszolgáltatások fennmaradását „ – indokolta friss bejegyzésében a pénteken várható, nem könnyű döntéseket Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár polgármestere bejelentette, rövidesen indulhat a lakossági LED-csereprogram a megyeszékhelyen. A regisztrációs időszak is hamarosan indul, a cél az, hogy minél több fehérvári háztartás jusson ingyenesen energiatakarékos, környezetbarát LED-es izzókhoz. 

A fájó döntésekre viszont azért lesz szükség, mert  sok költségvetési terület már sajnos tarthatatlanul veszteséges, „a bekerülési költségek és a bevétel közötti különbözetet az idei évig tudta a város kifizetni, tovább nem, fogalmaz bejegyzésében a város polgármestere, aki utal arra is, hogy 2020 és 2022 között mintegy 5 milliárd forintos adókönnyítéssel segítették a vállalkozásokat. 

A közgyűlésnek emelnie szükséges a vállalkozásokat terhelő építményadót, ugyanis ez a bevétel is szükséges a gazdaság számára is kiemelkedően fontos alapszolgáltatások működtetéséhez. Cser-Palkovics András leszögezi, hogy a helyi vállalkozásokat érintő adóterhek jelenleg a megyei jogú városok közül bőven az alsó harmadban vannak Fehérvár esetében. A kisvállalkozások számára viszont egyszerűsítik a helyi iparűzési adó bevallását, ami mintegy 200 millió forintot hagy majd a kisvállalkozásoknál. A fehérvári magánszemélyekre továbbra sem vetnek ki helyi adót.

Ami a buszközlekedést illeti, ennek 3 milliárd forintos fenntartása háromszorosa a bevételnek (kb. 1 milliárd Ft.), a közgyűlésnek csökkenteni kell a csúcsidőn kívüli, kevésbé kihasznált járatszámokat. A polgármester szerint ezek a változások 2023. január 9-től életbe léphetnek életbe, de a pontos menetrendről a következő hetekben minden lehetséges fórumon tájékoztatják a lakosságot. „A változás nem érinti az iskolai járatokat, valamint a munkanapok csúcsidőszakának járatait sem. A várható megtakarítás mintegy 260 millió forint.” Marad viszont a nagyon kedvezményes, 280 forintos diákbérlet, mert bevezetése óta nagyon sokan használják ezt. A papíralapúaknál is mindössze 340 forint lesz a diákbérletek ára. Nem emelik meg a jegyárakat és a bérletek árát sem. A közterület-használati díjakat viszont emelni kell 10 százalékkal.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény lakói esetében a magasabb jövedelmű ellátottak esetén szükséges lesz emelni az ellátási díjat, de akinek alacsonyabb a nyugdíja, azok számára marad a jelenlegi díj, amit 2013 óta nem emelt a város. A szociális otthonok fenntartási költségeinek túlnyomó részét pedig ezután is az önkormányzat fogja fedezni. 

 A Frim Jakab Szakosított Otthon és a Kríziskezelő Központ térítési díjait viszont várhatóan nem emelik, mert az ezekben az intézményekben ellátottak a közösségünk legelesettebb, legnehezebben stabil jövedelemhez jutó tagjai. 

A köznevelési intézményekben való étkeztetés stabil biztosítása érdekében legalább az infláció mértékével arányosan növelni kell az étkeztetés díjait. A családok jelentős részének nem, vagy csak kedvezményes díjat kell továbbra is fizetnie a közétkeztetésért. Nem szeretne viszont bölcsődei gondozási napidíjat bevezetni az önkormányzat, bár ez egyre elterjedtebb gyakorlat más városokban. 

”A következő hónapok mindannyiunkat nagy kihívás elé állítanak, de az önkormányzatunk, és általában az önkormányzatok számára most az a tét, hogy meg tudjuk-e őrizni a létfontosságú helyi szolgáltatások működését. Ez néhány esetben csak úgy fog menni, ha mérsékeljük a város veszteségeit egyes szektorokban, mert a kialakult világgazdasági helyzet egyszerűen nem enged mást.” – fogalmazott Cser-Palkovics András.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában