Frissen Fejérből

2022.11.16. 12:34

Kísérteties hangok a móri hegyoldalban (videó)

Ahogy minden évben, úgy az aszállyal nehezített 2022-ben is az volt a módi, hogy nehezen és rossz hektáronkénti átlagokkal, de beérett a napraforgó, és a fekete olajos magvak betakarítását követően a szőlőtáblákra vetették rá magukat a seregélyek, melyek száma idén elmaradt a korábbi években megszokottnál.

Palocsai Jenő

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Azonban a szőlőszüret is előbb kezdődött, így alig néhány hektáron maradtak fent a fürtök a tőkéken, hogy késői szüretelésű nedű vagy éppen jégbor készülhessen belőlük. 

A Móri borvidéken több neves családi pincészet is foglalkozik töppedt Ezerjó készítésével, ám ehhez meg kell óvni a szőlőt az erdő vadjától és a levegő éhezőitől. A hálóval fedett szőlőtáblákra nem tud lecsapni a seregélyek hada, viszont aláállva könnyedén lelegelik a bogyókat a fürtökről az őzek, a szarvasok, ezért új stratégia kell. 

A Mór melletti Látóhegyi tavaknál (képünkön) furcsa hang ütheti meg az arra járó fülét és mielőtt felfedezné a fültanú, hogy merre van a hang forrása, addigra máshonnan, messzebbről és halkabban vagy éppen egészen közelről, hangosabban szól. Többsoros villanypásztorral és számos helyen elhelyezett, riasztó hangot adó hangszórókkal védik a gazdák a késői szüretre tartogatott tőkék termését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában