Könyves buszmegálló

2022.11.24. 12:09

Anyukák összefogásával alakult át a váli Vajda János utcai megálló (videóval)

Szimpla buszmegállóból olvasásra alkalmas, kellemes hellyé változott a váli központi fedett megálló a Vajda János utcában, amit négy helyi kisgyermekes anyuka hozott létre.

Borsányi Bea

Baranyai-Balássy Dominika (b) és három anyuka együtt valósította meg az ötletet

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

Nem volt szalagátvágás és nagy érdeklődés, csupán néhány, még totyogó korban lévő gyermekével érkező édesanya és pár arra járó helyi lakos az átalakított buszmegálló átadóján csütörtök délelőtt Válban. – Az egész ötlet onnan indult, hogy nyáron elvesztettem édesanyámat, aki után rengeteg könyv maradt, sajnáltam volna kidobni őket. Arra gondoltam, jó lenne a közösségnek adni ezt az értéket valamilyen formában. Amikor megemlítettem a könyves megálló létrehozásának ötletét az egyik anyatársamnak, kiderült, neki is megfordult már ez a fejében, de egyedül nem fogott bele. Végül még két anyuka csatlakozott hozzánk, így valósult meg a könyves megálló – mesélte Baranyai-Balássy Dominika.

A Vajda utcai megálló éppen a könyvtár előtt van, így az sem titkolt cél, hogy a kihelyezett könyvekkel az olvasásra is felhívják a figyelmet. A könyves megállóból bárki szabadon elvihet egy kötetet – az egyik táblára kikerült felirat szerint: használd, olvasd, cseréld - és persze nagyon örülnek annak, ha az elvitt könyv helyére egy másik kerül. A könyvekkel a várakozás idejét is el lehet ütni, ha korán érkezik az ember a buszhoz, Az ötletgazda azt is elárulta, tervezik, hogy tavasszal a szemközti oldalon lévő várót is hasonló módon komfortossá teszik.

A most „átadott” megállóba egy helyi lakos készített két polcot, amikre a legkülönfélébb műfajú kötetek kerültek és hogy még kellemesebbé tegyék a környezetet az anyukák – és persze a segédkező apukák -, képkeretekben idézeteket és faliórát is függesztettek a megálló oldalfalaira, sőt még virágot is behelyeztek, ami alá színes horgolt terítő került. Csak remélni lehet, hogy mindez sokáig megmarad és a váliakat szolgálja!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában