Reményt hozó fények

2022.11.07. 16:00

A szentiváni lakók közösen élik át a karácsonyig tartó meghitt ünnepi várakozást

Nagyjából hatszázan lakják csupán a Mezőföld déli csücskében elterülő Alsószentivánt, ennek ellenére sokan messze földről ismerik. Ki ne hallott volna a Fatimai Szűzanya tiszteletére emelt zarándokhelyről, vagy a híres gyümölcséről, a dióról, no meg vendégszeretetéről.

Kecskés Zoltán

Fotó: Bús Csaba / Petőfi Népe

A település „hangulatfelelőse" és a lakók összetartásáért dolgozó szervezete, az Alsószentiván Községért Egyesület, amely idén is megrendezi, illetve csatlakozik a Fejérben sokfelé népszerű Világító Adventi Kalendárium ablakdíszítő kezdeményezéshez.

„Idén is Világító Adventi Kalendárium Alsószentivánon - ha szívesen díszítenél egy ablakot, kérjük, az oldalnak (Alsószentiván Községért Egyesület közösségi oldala) írt üzenetben egyeztess velünk napot!" – olvasható a felhívásban. Mint kiderült már csak néhány ablak tulajdonosának jelentkezését várják, a többi már elkelt. 

A nagy érdeklődés nem véletlen, hiszen a karácsonyi várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik, amikor a házak ablakai ünnepi fénybe, díszbe öltöznek, mintegy élő adventi naptárrá változtatva a falut. A kezdeményezés lényege, hogy december 1-je és 24-e között minden nap más háznál díszítenek fel az ott lakók egy-egy ablakot úgy, hogy a díszítésben szerepeljen az aznapi dátumot jelző szám is. Az adventi dátum számjegye csak az adott napon jelenik meg az ablakban, onnantól kezdve Szentestéig minden este kivilágítva kell lennie, hogy Szenteste egyszerre világítson az összes ablak. 

 

Vezető képünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában