Vörös rozsdájú prém lobogása

2022.11.02. 14:00

A róka farkáért vágtattak Isztiméren

Új programmal színesedett Isztimér eddig is színes esemény palettája. Ezúttal a Bakony berkein keresztül, hegyen és völgyön át folyt a hajsza, ahol a vadászlovasok a régi hagyományoknak megfelelően űzték a rőt vadat szimbolizáló testrészt.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Az I. Guttamási Vadászlovaglás névre keresztelt esemény kezdetén a közösségi háznál köszöntötték a település vezetői a lóháton érkező résztvevőket. Az üdvözlő szavak mellé helyi, jelesül isztiméri szilvapálinka és helyben sült kifli dukált. A polgármesteri köszöntő után Vaszkó Bence színművész a vadász himnusz eléneklésével tette ünnepélyessé az összejövetelt. Az ötlet- és házigazda Guttamási Lovasudvar tulajdonosának, Ódor Gábornak vállára felkerült a rókafarok, melynek elbirtoklásáért elindult a csapat hegyen-völgyön át a Bakony ködbe burkolódzó, sötét erdeibe. 

Arra a kérdésre, hogy a lovasokon kívül ki és hogyan lehetett része az eseménynek, Gömbösné Rostaházi Judit felelt. A polgármester elmondta: -Az üldözés közben egy rövid pihenőre megállt ló és lovasa a Fehérvárcsurgói víztározó mellett egy tisztáson, ahol egy piknik keretében gyűjtöttek erőt a további üldözéshez. A ló és lovastudás nélküliek sem maradhattak ki a feledhetetlen élményből, ők lovaskocsikon ülve élvezhették az ilyenkor már gyönyörű színbe borult erdei utat és rajta a hajszát.
A délutánba nyúló túra után a Lovasudvar diófája adott helyet a "róka avatás" ceremóniájának és a helyben készült estebéd elfogyasztásának.
Mint azt a település vezetőjétől megtudtuk, Ódor Gábor és Jámbor István lovasoktatók hagyományteremtő céllal szervezték ezt a napot, és mivel mindenki jó kedvvel tért vissza, így biztosan lesz folytatása a vadász lovaglásnak.

Forrás: Önkormányzat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában