Frissen Fejérből

2022.10.25. 12:02

Várhatóan még láthatjuk a részleges napfogyatkozást a fehérvári égbolton

Szerencsétlen felhőállásra ébredtünk ma, kedden Székesfehérváron. Legalábbis a részleges napfogyatkozás láthatóságának szempontjából biztosan. Ennek ellenére még van remény arra, hogy a megyeszékhelyről is láthatóvá válik az égi jelenség.

Baráth Eszter

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Olyan szerencsés véletlen korszakában élünk, hogy a Hold látszó átmérőre majdnem ugyanakkora, mint a nap. A Hold viszont nem teljesen kör alakú pályán kering a Föld körül, ráadásul nem teljesen ugyan abban a síkban kering, mint a Föld a Nap körül. Ezért van az, hogy amikor napfogyatkozás van, akkor nem mindig figyelhető meg teljes napfogyatkozás, hanem időnként csak részleges – fejtette ki Kötél László, a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló szakembere. Mint mondta, a mai részleges napfogyatkozás maximum idején a Hold körülbelül 30-35 százalékát takarja majd ki a Napnak. A tetőzés nagyjából 12:15 és 12:30 óra között várható. 

Bár jelenleg még elég felhős az ég a város felett, Kötél László elmondása szerint, ha az előrejelzések és a műholdképek nem csalnak, akkor várhatóan Székesfehérvárról is láthatóvá válik a jelenség. 

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap 

A maihoz hasonló részleges napfogyatkozás jóval gyakoribb, mint annak teljes verziója. Magyarországról nézve az utolsó teljes napfogyatkozás 1999-ben volt, a következő pedig csak 2081-ben lesz. 

A szakember mindenki figyelmét felhívja, hogy a részleges napfogyatkozást ne nézzük szabad szemmel. – Ha van még valakinek napfogyatkozás-szemüvege 1999-ből, akkor azt nyugodtan használja. Bizonyos fajta, inkább a vastag hegesztőszemüvegekkel is meg lehet nézni, illetve a mi távcsövünkkel, egy szűrőn keresztül is lehet nézegetni egy kicsit részletesebben – emelte ki Kötél László. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában