Nemzetegyesítő 1956

2022.10.23. 13:04

Ünnepi megemlékezés és koszorúzás Enyingen (galériával)

Az ünnepi műsor nyitányaként a református általános iskola diákjai Bródy János immár kultikus feldolgozásával, a Ha én rózsa volnék című dallal szolgáltak a művelődési házban.

V. Varga József

Az 1956-os kopjafánál koszorút helyezett el mások mellett Viplak Tibor polgármester és Földesi Dorina jegyző

Fotó: V. Varga József

– Október huszonharmadika mementója jól szimbolizálja a magyar nép szabadságvágyát – kezdte beszédét Viplak Tibor, Enying polgármestere a vasárnap délelőtti városi megemlékezésen. – E nap a terror és az elnyomás elleni küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet.

– Ezerkilencszázötvenhat egyik legfontosabb értéke abban rejlik, hogy a forradalom és a szabadságharc képes volt egyesíteni a nemzetet, hogy volt erőnk fegyvert ragadni szabadságunk visszaszerzése érdekében a diktatúra hazai és külföldi képviselőivel szemben – folytatta a szónok. – Az egész világ csodálta a magyar szabadságharcot, de a csodálat kevésnek bizonyult, sehonnan sem érkezett segítség. 1956 bukása azt példázza, hogy a megbízható szövetségesek nélkül maradt kis országunk szabadságvágya nem vezethetett eredményre.

A városvezető befejezésül Albert Camus Magyarok vére című írásából idézett: „A legázolt, bilincsbe vert Magyarország többet tett a szabadságért és igazságért, mint bármelyik nép a világon… Ahhoz, hogy ezt a történelmi leckét megértse a fülét betömő, szemét eltakaró nyugati társadalom, sok magyar vérnek kellett elhullnia – s ez a vérfolyam most már alvad az emlékezetben.”

A Tinódi református iskola diákjai verses, zenés, táncos összeállítással szolgáltak
Fotós: V. Varga József

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, az ünnepi beszédet követően, a Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola diákjai verses, zenés, táncos összeállítással tisztelegtek a hősök emléke előtt.

Végezetül az ünnepség koszorúzással folytatódott és fejeződött be a Szabadság téren, az 1956-os kopjafánál és Povl Bang-Jensen emlékkövénél.

Povl Bang-Jensen ENSZ-diplomataként több mint száz magyar emigráns forradalmárt hallgatott ki. Tanúvallomásaikat a felülről jövő nyomás ellenére sem adta át feletteseinek, mert meggyőződése volt, hogy a dokumentumok a KGB-hez kerülnek. Válaszul megalázó körülmények között eltávolították az ENSZ-ből, s 1959-ben tisztázatlan, rejtélyes körülmények között életét vesztette.

Tíz esztendeje, a világon elsőként Enyingen avattak köztéri emlékművet a dán ENSZ-diplomata, az 1956-os forradalom és a „magyar ügy” mártírja emlékére, tiszteletére. „Az igazság szabadokká tesz titeket.” (János 8,32) – áll egyebek mellett az emléktáblán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában