Napi szinten félszáz családnak segítenek

2022.10.05. 18:00

Újraéledt a Velencei-tó környéki alapítvány

Úgy tűnik, kezd visszatérni az élet a Velencei-tó Környéki Nagycsaládosokért és Rászoruló Családokért Alapítványba. Napi szinten közel félszáz családnak segítenek, nekik azonban önerőből kellett az elmúlt években, hónapokban talpra állni. Az alapítvány vezetője nagy áldozatot hozott.

S. Töttő Rita

Éveken át működött Velencén a Velencei-tó Környéki Nagycsaládosokért és Rászoruló Családokért Alapítvány adományboltja, amely körül mindig voltak „fennforgások”. Volt, hogy betörtek hozzájuk, máskor szállítási gondokkal küzdöttek, de Pákozdi Zsuzsanna elnöklésével mindig túljutottak a nehézségeken. Öt éve a szervezetből alapítvány lett, ám a Covid járvány őket is súlyosan érintette. Sokan megérezték, amikor fél éve teljesen be kellett zárniuk a boltot…

- Volt egy fél év kihagyásunk – meséli Zsuzsanna a „szokásos ördögi kört”, amellyel a bolt és az alapítvány székhelyének bérleti díjára utal. A havi 100 ezer forintos költség meghaladta a lehetőségeiket, sőt mi több: egy évnyi hátralékot felhalmoztak – melyet most is nyögnek még. – Korábban az adományboltból igyekeztünk fenntartani magunkat. A Covid óta azonban az a kevés önerő is mindig a lyukak tömködésére ment. Egy évnyi hátralék felhalmozása után úgy kellett dönteni, hogy feladjuk a boltot. Áprilisban bezártunk. De most „találtunk” egy új helyet, ahol az alapítvány tovább tud működni, egyenlőre bolt nélkül – mondja Zsuzsa, szerényen, ám hamar kiderítjük, hogy az ő áldozatáról van itt szó. Saját velencei otthonát ajánlotta fel az alapítvány székhelyéül, itt szervezik a családok számára az adományok gyűjtését, kiosztását. Ennek nincs bérleti díja, mondja. Ő maga innen elköltözött, családi okokból, tudjuk meg.

A lényeg, hogy sokan várták már az újraindulásukat és hogy segíthessenek. Napi szinten közel ötven család számára nyújtanak támogatást – Kápolnásnyéken, Agárdon, Gárdonyban, de még kicsit távolabb, Pusztaszabolcson, Abán és Sárkeresztúron is. – Főképp tartós élelmiszerekre van most szükségük a családoknak, de nemrégiben sikerült szemüveget is csináltatni egy kisgyereknek a közvetítésünkkel. Sok családnak lenne szüksége jó állapotú téli ruhára, cipőre, hiszen jön a hideg szezon. Jó látni, hogy vannak még, akik még mindig csak rajtunk keresztül képzelik el a segítségnyújtást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában