Frissen Fejérből

2022.10.07. 10:00

Több mint tízszer annyiba kerülhet Fehérváron az épületek távfűtése

A hődíj jelentős mértékben, a tavalyi ár 11,6-szorosára emelkedik – adta közre Cser-Palkovics András polgármester.

Szanyi-Nagy Judit

Forrás: Fehér Gábor / FMH

A településvezető közösségi oldalán megírta, a szerdán megjelent jogszabály új egyeztetési mechanizmust hoz létre a kormányzat és az önkormányzatok között, kifejezetten az energiaválság kapcsán. Székesfehérvár is megkapta az adatbekérésre vonatkozó levelet Balla György miniszteri biztostól, s a városvezetés természetesen eleget tesz a kormányzati igénynek – írta meg Cser-Palkovics –, mind az adatokat, mind az intézkedési tervet megküldik a Miniszterelnökségnek.

– Fehérváron az intézkedési tervünk véglegesítéséhez egy utolsó információ, a távhő díjainak önkormányzatokra vonatkozó szabályozása kellett. Ez a hétvégén megjelent, a döntéselőkészítő munka pedig ezzel az utolsó szakaszába ért. Mivel épületenként, intézményenként más-más technikai, fenntartási és jogi szempontok vannak, ezért ez nagyon aprólékos feladat – tette közzé a polgármester. Hozzátéve: – A frissített távhőszabályozás szerint az önkormányzati intézményeknél alapdíj-emelés nem történik. A hődíj jelentős mértékben, a tavalyi ár 11,6-szorosára emelkedik azonban, vagyis több mint tízszer annyiba is kerülhet egy épületünk távfűtése a tél során. Összességében, ha éves viszonylatban ezzel az árral kalkulálunk, akkor mintegy 2,2 milliárd forintos többletterhet jelent ez városunknak. Ez nagyon jelentős tétel az áram, a gáz és az üzemanyag árának brutális drágulása mellett. A helyzet tehát komoly, a munka is az, amit el kell végezni ennek megoldására.

Az elöljáró kiemelte, az önkormányzatokra vonatkozó kvázi-ársapka jelentős, mintegy fél milliárd forint értékű állami segítséget jelent a város intézményeinek ahhoz képest, ha a teljes piaci árat kellene fizetni. Reményei szerint az előkészítést a jövő hétre lezárják, a közgyűlés pedig várhatóan október 13-án, rendkívüli ülésen dönthet a teljes intézkedési csomagról. A végleges formát nyert komplett tervezetről ugyanúgy beszámol majd közösségi oldalán a polgármester.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában