Frissen Fejérből

2022.10.14. 20:21

Testvértelepülési szerződést írtak alá Baracskán

Testvértelepülési kapcsolatra lépett Baracska és az erdélyi Székelylengyelfalva. A 335 főt számláló apró falucska és Baracska gazdasági és kulturális összefonódása hivatalossá vált.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Azon alkalmak egyikének lehettek tanúi az aláírás résztvevői, amikor teremtődik, létrejön valami. Valami nagyszerű. Baráttá, testvérré válni az egyik legnagyszerűbb dolog. A Székelyudvarhely és a Lengyelfalvi-patak mellett fekvő erdélyi Székelylengyelfalva, valamint a Fejér megyei Baracska egy családdá olvadtak.

A rendezvényt Szőlősy Béla Attila, Baracska polgármestere nyitotta meg ünnepi köszöntőbeszédével a helyi faluházban pénteken este:

– Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. 2022-ben, a nyugati világ értékvesztésében még súlyosabban hangzanak ezek a szavak…  Magyarságunk nem jelent kiváltságot, annál inkább felelősséget – hangzottak el az elöljáró gondolatai. – Célunk az is, hogy településeinknek, gyermekeinknek a székelyföldi kapcsolat révén mutassuk meg nemzetünk történelmét, Nagy-Magyarország csodálatos tájait, épített örökségeit. Amit mi most elkezdünk itt közösen, nem több és nem kevesebb, mint a nemzetért való munkálkodás egy kis szelete. Mi ezt tudjuk megtenni, de legalább ezt meg kell tenni – tette hozzá.

Zsombori Levente, Felsőboldogfalva polgármestere szerint valódi ünnep lehet a mai nap. Mert egy testvértelepülés óriási ajándék, óriási lehetőség és ugyanakkor óriási felelősség is, mindkét község számára. A kapcsolat folyamatosan erősíti azt a tudatot, hogy nem hagynak magunkra, hanem mindig számíthatunk egymásra.

– Egy maroknyi csapattal utaztunk ide, hogy településeink életében egy jeles eseménynek legyünk cselekvő alanyai és annak részesei – mondta Bálint Domokos, Székelylengyelfalva önkormányzati képviselője. Mint megjegyezte, a testvériség legalapvetőbb feltétele  a szeretet, ami már azzal is nyilvánvalóvá válik, hogy 750 kilométernyi távolságból itt vannak. 

A települések vezetőit, képviselőit sokan meghallgatták, sokan a nem mindennapi esemény részeseivé váltak. Mondhatjuk, történelmi pillanat volt a mai, amit Tessely Zoltán országgyűlési képviselő is megerősített. Szerinte egyetlen magyar sincsen egyedül, éljen a világ bármely szegletében. A magyar emberek minden korban és minden helyzetben állják a sarat, ez a mostani világban is látszik. 

A színpadon elhelyezett asztalnál a két település vezetői és az országgyűlési képviselő aláírták azt a szerződést, ami két település között egy olyan kapcsolatot indít el, ami nem lehet más, csak gyümölcsöző – magyar és magyar között. A ceremóniát követően Hanzáni Banyár Irén Radnóti-díjas versmondó és Siklódi Gellért előadásában hallhattunk szavalatot.

A csodálatos Hargitáról, a fenséges Székelyföldről érkezett az Éppen Dalban! Férfikórus és a Székelylengyelfalvi Kenderes Néptáncegyüttes, ők is műsorukat hozták el ajándékba Baracskára. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában