Learatták jutalmukat, a sok simogatást

2022.10.31. 19:22

Ötven gyermek próbálta ki, milyen vakvezető kutyát követni

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány egyik missziója az érzékenyítés, interaktívan, óvodás és kisiskolás gyermekek körében. Hiszen fontos, hogy a gyerekek megtudják, hogyan segíthetnek embertársainknak, és hogyan bánjanak a vakvezetőkutyákkal. A foglalkozások során így a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálják a vakvezető kutyák munkáját, megismertetik a gyerekekkel a különböző fogyatékosságokat, a segítségnyújtás helyes módját.

Horváth-Buthy Lilla

Forrás: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

Nemrég Pusztaszabolcs könyvtárába is ellátogattak, ahol iskolás sokadalommal találkoztak. Három osztály jött el, ötven gyerek próbálta ki, milyen bekötött szemmel követni egy vakvezető kutyát - adott hírt róla közösségi oldalán az alapítvány. Hozzátették: Olivér és Torma mellett a tehetséges apró mókamester, Hélium vett részt az érzékenyítő programon. Ő trükkökkel is készült. A gyerekekkel beszélgettek a vakvezető kutyákról, a munkájukról, és kiemelten arról, hogyan segíthetnek a velük közlekedő látássérült embereknek - írták. A legvégén nem maradhatott el a kutyák simogatása és ölelgetése, amit a gyerekek mindig nagyon várnak.

- A gyerekek figyelmesen hallgatták, amit a vakvezető kutyákról tudni kell, aktívan részt vettek a kérdések megválaszolásában, sok mindenre tudták a helyes választ, mind a való életből, mind pedig onnan, amit órán hallottak a tanár nénitől. A végén kipróbálták, milyen érzés, amikor a kutya vezeti őket lefedett szemmel. Nagyon jó dolog, hogy az iskola szervez a tanulói számára érzékenyítést, mivel nagyon fontos, hogy a gyerekek már ilyen idős korban megtapasztalhassák, hogy milyen is lehet fogyatékossággal élni és megtanulják,  hogyan kommunikáljanak a fogyatékossággal élő embertársaikkal. Örömmel tettünk eleget a felkérésnek és a jövőben is szívesen tartunk hasonló érzékenyítéseket - mondták el az alapítvány munkatársai a feol.hu érdeklődésére.

Olivér labradorról egyébként még azt is tudni érdemes, hogy épp októberben lett hároméves, s vizsga előtt áll, tanulja a vakvezető "szakmát".  Mint írják: egy rosszcsont, életre való kutya. Mentségére szóljon, hogy későn érő típus, ráadásul mindent megbocsát neki az ember, olyan kedves. Ami pedig mindegyik kutyusra igaz: mosolygóssá teszik a hétköznapokat, és igazi szeretetbombák!
 

Forrás: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában