Iskolai közösségi szolgálat

2022.10.27. 16:45

Kadétok a temetőben: ez is a tisztelet módja (galériával)

A közelgő Halottak napját megelőzően Honvéd Kadét Programban résztvevő középiskolás fiatalok dolgoztak két székesfehérvári sírkertben, szerdán az 1898-ban kialakított Szentlélek, csütörtökön pedig a még régebbi Hosszú temetőben.

Tihanyi Tamás

A kadétok a kopjafákat is megtisztították az elhunyt hősök felett

Fotó: Tihanyi Tamás

– Jelenleg hadisírgondozás a feladatunk az iskolai közösségi szolgálat keretében – mondta Jánosi Bence hadnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság toborzó tisztje. – Két napot jelöltünk ki, szerdán előbb a Szentlélek katonatemetőben, majd másnap a Hosszú temetőben tevékenykedünk. Összegyűjtjük a lehullott faleveleket, gereblyézünk, letisztítjuk a kőlapokat és a kopjafákat, majd mécsest gyújtunk megemlékezésül az emlékhelyen. De nem elégedünk meg ennyivel, rendhagyó történelemórákat is terveztünk mindkét helyszínen, hiszen bőven van miről beszélni a diákok előtt. A Szentlélek temetőben katonák pihennek, de a Hosszú temetőben is, ha befejeztük a munkát, sétát teszünk és megkeressük azoknak a nyughelyét, akik a haza fegyveres szolgálatát választották hivatásul.  

Kilenc kadét és egy őket kísérő pedagógus érkezett a Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Technikumból, tízen pedig a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból.  

– A kadét program azokat célozza meg, akik már a középiskolában érdeklődnek a katonai pálya iránt – folytatta Jánosi hadnagy. – A fiatalok megismerkedhetnek a katonaélettel, felkészítést is kapnak, így ha később ténylegesen a katonai hivatást választják, már lényegesen könnyebb dolguk lesz. Többlet pontszámokkal, jó esélyekkel tudnak elhelyezkedni a különböző alakulatoknál. Folyamatosan fejlődő, új rendszer ez, amely mindenképpen népszerű: egyre többen érdeklődnek a program lehetőségei iránt.  

Egyre népszerűbb a kadét program, egyre többen jelentkeznek
Fotós: Tihanyi Tamás

Szavait igazolja, hogy a Hunyadiban az elmúlt egy évben megduplázódott a honvéd kadétok száma, az Árpádban pedig már nem csak egy teljes osztályt tudnak indítani, de már válogathatnak is a jelentkezők között. Nyilvánvaló, hogy a fiatalok körében pozitív módon keltett visszhangot a kormány azon törekvése, hogy korszerű hadsereget épít. Az új, minden szempontból 21. századi haditechnika mellé pedig – ez mindannyiunk közös érdeke – elhivatott, okos és erős fiatalok kellenek. A Honvédelmi Minisztérium által támogatott, középiskolások számára nyújtott nevelési program célja, hogy az iskolai tanórákat hatékonyan kombinálja modern, a diákoknak kihívást jelentő, értékes tapasztalatokat nyújtó elfoglaltságokkal. Ez pedig a honvédségi, katonai környezet miatt egyedi és különleges élményt nyújt. Eddig félszáz iskola csatlakozott a kadét programhoz, kettő közülük Fejér megyei.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában