Adonyi újborok ünnepe

2022.10.21. 07:15

Eisenberger Lászlóné kapta a Szent Orbán-vándordíjat

Az újbor ünnepét és a hálaadást nemrégiben tartotta meg a Duna-menti Szent Orbán Borrend az adonyi szőlőhegyen.

Agárdy Csaba

Jól válaszolt László Norbert, így borlovaggá avatták

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Schmidt Attila, a borrend nagymestere köszöntötte a Szent Orbán-kápolnánál a megjelenteket, majd felkérte Bódai Józsefet – József atyát –, hogy tartsa meg a hálaadó litániáját. 

Ezt követően Schmidt Attila arra kérte az ünnepség résztvevőit, hogy menjenek a kápolna kertjébe a színpadhoz, ahol átadják a Szent Orbán-vándordíjat, és új borlovagot is avatnak. 

A Szent Orbán-vándordíjat Zsiros Mária és Menyhárt Ferenc alapította 2009-ben. A díj elsősorban nem arról szól, hogy kinek milyen a bora, hanem arról, hogy mennyit tesznek a közösségért, mennyi munkát végeznek a háttérben, a szőlőben. 

Menyhárt Ferenc elmondta, azért alapították a díjat, hogy a borászatnak ne csak a „teteje” legyen a díjkiosztásokon. 

Az idei évben Eisenberger Lászlóné kapta meg a díjat, aki mindenben segíti a borászatban tevékenykedő családját, neveli a gyerekeket. 

Következhetett a borlovag- avatás ceremóniája. László Norbert személyében idén egyetlen jelölt volt. Az eseményt a borrend ceremóniamestere, Boldog Tamás vezényelte le. 

– László Norbert a pálinka világából érkezett, hiszen Perkátán országos hírű főzőt működtet. Annak idején egy pálinkamustra megtartására kértük fel, majd egyre szorosabb lett a kapcsolatunk, most pedig eljött az avatás ideje – tudtuk meg a ceremóniamestertől. 

A lovaggá avatás „ára” az volt, hogy két kérdésre kellett a jelöltnek válaszolnia. Például arra, hogy ki volt Szent Orbán. Néhány szóban érdemes is megjegyezni, ki is volt ő. Szent I. Orbán volt a 17. pápa, 222-től uralkodott. A katolikus egyház Breviáriuma arról ír, hogy I. Orbán jelentős erőfeszítéseket tett a vallás kiterjesztése érdekében, így sok embert térített meg. Ugyanebből a forrásból tudjuk, hogy I. Orbán valószínűleg vértanúhalált halt. Orbán egyaránt szentje a római katolikus egyháznak és a keleti ortodox egyházaknak. A szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjeként tisztelik. 

László Norbert válaszai jók voltak, így szombattól ő is borrendi tag lett. 

A hivatalos rész után Szávolovics Gabriella nótaénekes és Nyári László zenekara szórakoztatta a közönséget. (Schmidt Attila külön köszönetet mondott a Bálint Ágnes Művelődési Ház és Könyvtárnak azért a segítségért, amit a műsor létrehozásáért tettek.) 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában