A forradalom emlékét ne küldjük nyugdíjba!

2022.10.23. 17:19

Budapest szomszédságában sok bicskei segített 1956-ban

A Bicskei Koncert Fúvós Zenekar muzsikált, az általános iskolások adtak műsort, s kitüntető elismeréseket adtak át a városi ünnepségen a művelődési központban.

Zsohár Melinda

Fotó: Kricskovics Antal

Bálint Istvánné polgármester kérte fel az ismert és népszerű televíziós újságíró Németh Balázst az ünnepi beszéd megtartására, aki személyes és családi emlékeket idézett fel október 23-ika alkalmából. Megjelent Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Pálffy Károly, a Fejér megyei közgyűlés alelnöke, valamint járási vezetők, városi képviselők, s az intézmények dolgozói, helyi lakosok a Bicskén mindig széles körben történő megemlékezésen.

Németh Balázs a mindennapjainkat aggodalommal megtöltő események kapcsán elmondta: a világ eszeveszetten rohan, valós és véres háború zajlik a szomszédunkban, s semmi sem az, aminek látszik. Vajon ki irányítja az eseményeket? Tudjuk-e pontosan? A múltra visszatérve: az 1956-os forradalom és szabadságharc immáron hatvanhat éve történt. Mintha csak ma lett volna, pedig egyre kevesebben élnek köztünk az egykori hősök, résztvevők, átélők közül. Wittner Mária, az életében legendává vált egykori halálraítélt forradalmár is örökre eltávozott, hányan lehetnek még hiteles személyek velünk? A forradalom emlékét ne küldjük mégse nyugdíjba, akkor sem, ha egyre idősebbek az egyre kevesebben maradtak, akik bátor cselekvéssel élték meg a lázas napokat, mondta a szónok.

Németh Balázs sorolta a helyiek által ismert neveket, a bicskei hősöket, akik elszenvedték a megtorlást akkor is, ha lecsitították a felháborodott tömeg haragját, s megakadályozták a lincselést. Vidéken az eszmei csatlakozás volt inkább jellemző, míg a fővárosban lőttek, majd november 4-dike után bevonultak a szovjet tankok. Bicskén gyűjtést szerveztek a forradalom idején, élelmiszert vittek a harcoló budapestieknek, s a pesti srácoknak. Ha ismerjük az 1956-os forradalom leverését követő több évtizedes kikényszerített felejtését, a résztvevők mellőzöttségét és a büntetéseket, akkor indokolt-e ma diktatúrát kiáltani? - tette fel a kérdést. - Győzzön a józan ész, tisztelet a hősöknek! - zárta mondandóját Németh Balázs.

A művelődési ház színpadán a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola tanulói adtak ünnepi műsort, a diktatúra éveit idézve, valamint a gyászra, s a forradalom szép napjai után következő megtorlásra helyezvén a hangsúlyt. A nemzeti ünnepeken hagyományosan díjakat, elismeréseket adnak át, az önkormányzati testület döntése nyomán. Kiemelkedő munkájukért elismerésben részesítették Schulmann Tibornét, a Csokonai Iskola iskolatitkárát és a művelődési ház könyvtárosát, Kovács Györgynét, a polgármesteri hivatal köztisztviselőjét, anyakönyvvezetőt és Eigner Katalint, a művelődési ház művelődésszervezőjét. Bicskéért elismerő oklevelet adott át Bálint Istvánné polgármester és Csörgöl Ákos alpolgármester Végh Rozáliának, a Csokonai Iskola tanárának, felnőttképzési igazgatónak és Zsohár Melindának, a Fejér Megyei Hírlap újságírójának, aki Bicske és körrnyékéről tudósítja a megyei olvasókat több évtizede. (E sorok írója nem tudott a megtisztelő kitüntetésről, így a rend szerint, tudósítóként, megírta az ünnepség alkalmával történteket. Köszönettel Bicske és az „anyalapja” iránt.) Koszorúzással zárult az október 23-iki ünnepség a járási székhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában