Képesek vagyunk segíteni, ha szükséges!

2022.10.15. 07:00

Október 16-a az újraélesztés világnapja

Október 16-a az újraélesztés világnapja. Lényege, hogy mindenki képes életet menteni – nem kell hozzá más, csak két kéz. A lehető legrosszabb pedig az, ha nem csinálunk semmit, amikor baj van – fogalmazta meg kérdésünkre a szakember.

S. Töttő Rita

Balra Szemlédy Ida oktató, jobbra Pintér Dominik bugátos diák, aki orvosnak készül – tudja, hogyan kell újraéleszteni

Fotó: S. Töttő Rita/ FMH

Mindenki rémálma, mégis gyakran megtörténik, hogy valaki összeesik az utcán és segítségre szorul. Bajba került embertásaink élete ilyenkor – megeshet -, a mi kezünkben van. Ijesztő felismerés ez, mégis fontos, hogy úrrá legyünk a pánikon és segítsünk. Október 16-a az újraélesztés nemzetközi napja, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy igenis képesek vagyunk segíteni, ha szükséges.

Szemlédy Ida, a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Technikum oktatója is ezt mondja:

– Mindenki képes életet menteni – nem kell hozzá más, csak két kéz! A lehető legrosszabb pedig az, ha nem csinálunk semmit, amikor baj van – fogalmazta a szakember, aki a hétvégi fehérvári pályaorientációs napon is arra tanította az érdeklődőket, mit tegyenek, amikor segíteni kell.

– Megtanítunk egy algoritmust, melynek során egymás követő lépések sorozatát gyakoroljuk. Elmondjuk, hogyan kell légzést vizsgálni, s ha nincs légzés, hova kell pontosan helyezni a mellkasra a kezünket. Azt is, hogyan kell tartani a kezünket, hány centiméterre - 5-6 centiméterre - kell benyomni a mellkast, s hogy milyen arányban történik a mellkaskompresszió és a belégzések aránya.

Mint kiderült, most a Covid miatt a belégzéstől el lehet tekinteni, elegendő az, hogy minél előbb elkezdjük a mellkaskompressziót. És természetesen ilyenkor nagyon fontos a mentők értesítése! Illetve egyre több helyen található automata defibrillátor, amely életmentő lehet. Hogy pontosan hol, arról mobilos alkalmazások és persze a mentők is tudnak tájékoztatást adni. – Ezek a gépek 98 százalékos pontossággal meg tudják határozni, kell-e sokkot leadni vagy sem. Nagyon egyszerű a használatuk, bárki el tudja sajátítani, ugyanis pontos utasításokat ad a gép – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában