Frissen Fejérből

2022.09.21. 11:30

Több oka is lehet a rókák lakott területre való látogatásának

Az elmúlt napokban a megye több pontjáról, köztük Székesfehérvár különböző városrészeiből is azt az információt kaptuk, hogy lakott területen láttak rókákat. Mint megtudtuk, ez az év ezen időszakában tulajdonképpen nem is meglepő.

Baráth Eszter

Éjszakai kalandor a palotavárosi tavaknál

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A megyeszékhelyen a Palotavárosi tavak környékén és olyan forgalmas hely közelében is láttak rókát az elmúlt napokban, mint a Palotai út, tegnap pedig egy úrhidai esetről olvashattak portálunkon. Az olykor aranyosnak tűnő, máskor számos kellemetlenséget és kárt okozó vadak akár különböző betegségeket is magukkal hozhatnak a lakott területekre. Hogy mit kell tenni akkor, ha belterületen találkozunk rókával és hogyan „űzhetjük el” az illetéktelen behatolókat, arról a Fejér Megyei Kormányhivatalt kérdeztük.

Mint megtudtuk, a rókák lakott területen való megjelenésében több tényező is közrejátszhat. Ilyen például az élelmiszert is tartalmazó hulladék, az utcai macskáknak kihelyezett eledel, a hulladéktárolók körül felszaporodó rágcsálók jelenléte, esetleg egy-egy baromfiudvar, ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a dél felől terjedő aranysakál szorítja ki természetes élőhelyéről. A rókák felbukkanására napnyugtától hajnalig lehet számítani, jellemzően télen, amikor lecsökken a táplálékukat adó rágcsálók száma, valamint nyár elején, amikor a kölyköknek nagy mennyiségű élelemre van szükségük.

A Kormányhivatal válaszából az is kiderült, hogy abban az esetben, ha valaki lakott területen rókát észlel, a területileg illetések vadászati és állategészségügyi hatóságot kell értesítenie. Amennyiben elhullott rókát talál egy járókelő, annak helyét jeleznie kell az állategészségügyi hatóság felé, valamint a NÉBIH zöldszámán. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a rókatetemhez se ember, se kutya ne érjen hozzá.

Nagy kérdést jelent, hogy mit tehetünk a lakott területre tévedt rókákkal, hogy ilyen esetben kilőheti-e azokat az területileg illetékes vadásztársaság. A Kormányhivatal tájékoztatása szerint települések belterületén tilos vadászatot folytatni. Vannak azonban olyan kivételes esetek közegészségügyi vagy közbiztonsági okok miatt, amikor belterületen is megtörténhet egy vad elejtése.

– A területileg illetékes rendőrkapitányság engedélyével a vadat szigorú biztonsági intézkedések mellett a területileg illetékes vadásztársaság hivatásos, nyilvántartásba vett vadásza ejtheti el, amiről a lakosságot előzetesen tájékoztatni kell – emelte ki a kivételes esetekkel kapcsolatban a Kormányhivatal. Mint írják, a rókákat méreggel elfogni vagy pusztítani tilos, elfogásukhoz lehetőség van csapda alkalmazására is, ami szintén engedélyköteles. A balesetek elkerülése érdekében viszont ezeket úgy kell elhelyezni, hogy embereket, különösen gyermekeket semmiképpen ne veszélyeztessen, ugyanakkor feltétel az is, hogy az elfogott róka se sérüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában