Ravaszak, pimaszok, kártékonyak

2022.09.20. 17:30

A rókák saját hadiösvényen járnak Úrhidán

A róka olyan dúvad, ahol az alomszám évente négy-öt kölyköt biztosan elér. És most biztosan mindenki előtt a Vuk című mesefilm idilli képe jelent meg, tévesen!

Hajdú Marianna

Csapdába ejtett róka Úrhidán

Forrás: Halász Krisztián

A napokban Úrhidán már olyan mindennapos vendéggé váltak a rókák, hogy Bognár József polgármestertől tudjuk: náluk akár órát is lehetne állítani az egyik példányhoz, olyan pontosan jelenik meg esténként és vág át a telken. Saját hadiösvénye van. A panaszok végeláthatatlanok, van olyan porta, ahonnan négy kacsát vittek el az éhes ragadozók.

Az idén világra jött rókák az őszre már szinte anyányi nagyságúak. Egyre bátrabbak, nem félnek az embertől, bemennek a lakott területre. Érkezik a hűvösebb idő, ők is próbálnak felkészülni és zsírt tartalékolni. A legegyszerűbben a faluban tudnak maguknak táplálékot fogni. Tyúkot, kacsát, egyebeket, amiből persze nagy a probléma a háztájiban.

Jó kérdés, hogy mit tehetünk ellenük? A válasz, hogy mi túl sokat nem. Kuti Szabolcs hivatásos vadász szerint mindennek hivatalos menete van.

– A vadászok lakott területen belül nem tehetnek semmit, mivel az ott nem vadászterület. Amennyiben a vad – esetünkben a róka – betéved lakott területre, először a jegyzőnél kell bejelenteni. Ezek után a jegyző a rendőrségtől kér engedélyt. A rendőrség kijelöl egy embert, általában egy hivatásos vadászt, aki ennek a feladatnak lesz a megbízottja. Csak és kifejezetten kifejezetten élvefogó csapdát lehet használni. A rendőrségi engedély azért szükséges hozzá, mert még a csapdázás is vadászati tevékenységnek minősül. 

Ez annyit tesz, hogy ha valakinek otthon van egy “fabrikált” csapdája és azt kiteszi, az hivatalosan nem járható út. 

– Amennyiben engem bárki arról értesít, hogy a róka több baromfiját is megfogta, és kéri, vigyek ki hozzá egy csapdát, az jogilag nem kivitelezhető. 

Ha rókát fogott a csapda, jó esély van arra, hogy a vadász – miután külterületre szállította az állatot – kis kaliberű  puskával egy lövéssel elpusztítja, hogy ne szenvedjen. A vadász szerint annak nincs sok értelme, hogy csapdával befogunk egy állatot, majd néhány kilométerrel odébb szabadon engedjük.

A vadásztársaságoknak van kilövési tervük ugyanúgy rókára is: meg van határozva, évente mennyit kell kilőni, és ezek az elfogott egyedek is beleszámítanak. 

 

Hogy mit kell tenni akkor, ha belterületen találkozunk rókával és hogyan „űzhetjük el” az illetéktelen behatolókat, arról a Fejér Megyei Kormányhivatalt kérdeztük, cikkünket itt olvashatják:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!