Rezsiemelkedés

2022.09.02. 14:00

Így készülnek a fűtésszezonra az önkormányzatok a megyében - 1. rész

A rezsidíjak drasztikus emelkedése nem csak a családoknak okoz nehézségeket, de a kisebb, sőt a nagyobb önkormányzatokat is nehéz, adott esetben megoldhatatlan feladat elé állítja. Hol, hogyan lehet spórolni, fűthetők lesznek-e az óvodák, be kell-e zárni egyes intézményeket és ha igen, mi a prioritás? Csákberény, Zámoly, Szár és Csákvár polgármestereit kérdeztük.

Borsányi Bea

A zámolyi Csoóri Sándor Művelődési Házban az idei telet biztosan nem fogják elbúcsúztatni

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Ötmillióval több gázszámla

Zámoly önkormányzatát megoldhatatlan feladatok elé állítják a megemelkedett költségek, Sallai Mihály, polgármester pesszimistán tekint a jövőbe. – A probléma sajnos túlmutat rajtunk, önerőből biztosan nem tudjuk megoldani. A képviselő testülettel a napokban egyeztetünk majd. A friss gázszámlákat elnézve azonban nagy a baj! A Csoóri Sándor Művelődési Ház havi átalánya 36 ezer forintról 144 ezer forintra emelkedik. Az önkormányzati épületek egész éves gázszámlája – Szép Ilonka Faluház, védőnői szolgálat, sportöltöző és a konditeremnek helyet adó középső iskola – eddig 1,2 millió forint volt. Ez a mai árakkal számolva 6,2 millió forintra ugrik! És ebben az óvoda, mint önálló költségvetési intézmény és a közös önkormányzati hivatal költsége nincs benne – válaszolt kérdésünkre a polgármester, aki mindezek okán javasolni fogja a téli időszakban a művelődési ház, illetve a sportöltözők teljes lezárását. Utóbbi esetében még a temperáló fűtést sem szeretnék fenntartani (ennek költsége is havi 2 ezerről 14 ezer forintra ugrik). Dönteni persze majd a képviselők fognak. Ami az óvodát illeti, ott csak január 1-jével nőnek meg a rezsiárak, mivel az önkormányzat ebben az évben még szerződésben rögzített áron kapja a gázt, de ott is legalább 6-7 szeres áremelkedésre számít Sallai. Az általános iskola rezsijét viszont a református egyháznak kell kigazdálkodnia, tekintettel arra, hogy ettől a tanévtől már az ő fenntartásukban működik az intézmény. 

Elmaradhatnak a testnevelés órák

Hasonló problémákkal néz szembe a szári önkormányzat, ahol Németh Norbert, polgármester szintén megoldhatatlannak nevezte a helyzetet. A tervek szerint a művelődési házat, amelybe az önkormányzat épületének felújítása idejére a hivatal átköltözött, biztosan fűtik és amennyiben elkészül az új épület, sem költöznek vissza a fűtési szezon alatt. Biztosan fűtik az orvosi rendelőt is, a régi óvodában - amelyet a civil szervezetek használnak - viszont csak abban az esetben lesz fűtés, ha a jövőben ők fizetik a rezsit. Amennyiben ezt nem tudják megoldani, úgy az idén télen nem lesznek bálok, adventi sokadalom és más általuk szervezett programok. Az igazán nagy kérdés a sportcsarnok - többek között az iskolai testnevelés órák helyszíne - amelynek fűtésére biztosan nem jut pénz. Hogy ezzel mi lesz, arra a polgármester nem tudott mit mondani, de vélhetően az iskolát fenntartó német nemzetiségi önkormányzatnak sincs rá pénze. 

A csákberényi iskolában háromfajta fűtés is rendelkezésre áll, így ott biztosan meleg lesz a télen.
Fotós: Archív (PT) / FMH

Öt előtt nincs villanykapcsolás! 

Optimistábban tekint a fűtésszezon elé Illés Szabolcs, Csákvár polgármestere, aki úgy nyilatkozott, egyelőre semmilyen intézmény bezárásában nem gondolkozik, bár – tette hozzá - nem kaptak még semmilyen rezsiszámlát eddig. Korlátozást egyelőre csak a sportcsarnokban rendelt el, ahol este 5 óra előtt nem lehet világítást használni, a hőmérsékletet pedig 20 fokon kell tartani. Az Aquital FC ettől teljesen külön működik, ők maguk fizetik a költségeiket. Az óvodában nem régen történt energetikai felújítás, napelem is került a tetőre, ott sincs szükség egyelőre semmilyen szigorításra a villany és a gázfelhasználás terén. Illés hangsúlyozta, korlátozásokra csak abban az esetben kerül sor, ha a rezsiszámlák ezt mindenképpen szükségessé teszik. 

Minden eshetőségre felkészültek

Csákberényben semmi ok a pánikra! – Az elmúlt években minden közintézményünkben megcsináltuk az energetikai felújítást, az épületek szigeteltek, új nyílászárókat kaptak és modern kondenzációs gázkazánnal fűtöttek. Az orvosi rendelőben, az óvodában és az iskolában hűtő-fűtő klímákat is szereltettünk, de utóbbiban újra rakják nemsokára a földszinti termekben még álló cserépkályhákat. Ott tehát három lábon áll a fűtés – mondta Vécsei László, polgármester. Az önkormányzatnál egyébként most készül a pontos kimutatás a költségek várható változásáról, de Vécsei elárulta, nem készülnek bezárásokra és Csákberény egyik intézményében sem lesz 20 fok, mert szerinte sem dolgozni, sem tanulni nem lehet ilyen hidegben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában