Huszonöt éves múltra épül a jövő

2022.09.22. 17:00

Háromszoros ünnepet ültek az isztimériek a Bakony mélyén

Végigmulatták a szüreti felvonulást, meghosszabbították a testvértelepülési szerződést, és közben megérkezett az új tűzoltóautó, amellyel még hatékonyabb lehet a helyi ÖTE a jövőben.

Palocsai Jenő

A két település polgármestere, Jochen Spieß és Gömbösné Rostaházi Judit büszke a települések közös múltjára, és a jövőt is hasonlóan tervezik

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

A forró nyár elmúltával a kellemesebb időjárás beköszöntével végre fellélegezhetett az ember. Ennek megfelelően a szüret már kellemes időben kezdődhetett meg. Ezt kihasználva Isztimér is lelkesen készülődött a szüreti felvonulásra és az azt követő bálra. Hogy tovább emeljék az ünnep értékét, erre az eseményre hívták meg testvértelepülésük, Krauchenwies delegációját. 

Gömbösné Rostaházi Judit polgármester elmondta: - A vendégek péntek esti érkezését a vendéglátó családokkal egy közös vacsora koronázta meg, amelyet Kovács György, a Székesfehérvári Táncház címzetes igazgatója, egyben isztiméri portagazda és Galler Nándor, a helyi tűzoltó egyesület szakácsa készített kemencében. 

Szombaton aztán nagyszabású szüreti felvonuláson vehettek részt kicsik és nagyok, az Isztiméri Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával, szervezésében, a házigazdák és a vendégek. A legapróbb táncosok a helyi óvoda gyermekei voltak, de táncoltak a móri Rozmaring táncegyüttes fiataljai, valamit a 3Falu Táncműhely Kereplő csoportja is. A többiekkel ellentétben nekik a saját bandájuk húzta a talpalávalót. De nem hiányoztak a hintók, bőgatyás betyárok, lovasok éppúgy, ahogy a bíró és a bíróné sem. Ez a nap egy igazi, jó hangulatú szüreti bállal záródott a helyi kultúrházban. 

Bár a felvonulás és a szüret fontos néphagyomány és még fontosabb munka, ám talán még ezeknél is jelentősebb dolgok történtek Isztiméren, tudtuk meg a polgármestertől: - Már korábban megérkezett a testvértelepülés adománya, egy Mercedes típusú tűzoltóautó, melynek ünnepélyes átadására és megszentelésére a vasárnapi szentmisét követően került sor. De megragadva az alkalmat megújítottuk Jochen Spieß polgármesterrel a 25 évvel ezelőtt köttetett testvértelepülési megállapodást. Nemcsak mi írtuk alá a dokumentumot, hanem Fiedlerné Aranka, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke is ellátta kézjegyével az oklevelet. 

Krausz Károly még több száz kilométeres távolságból is hazajár, őrizni, tovább vinni a német nemzetiségi hagyományokat
Fotós: Palocsai Jenő / FMH

A rendezvényen köszöntötte az ünneplőket Törő Gábor is. Az országgyűlési képviselő beszédében kiemelte az összefogás, összetartozás fontosságát. 

Az elmúlt negyed évszázad azonban úgy lehetett csak közös a két település számára, hogy volt pár lelkes ember, akik munkájának köszönhetően szorosan tartotta egymást a két baráti jobb. Az ünnepség keretén belül Isztimér polgármestere díszoklevéllel jutalmazta azokat, akik a testvértelepülési kapcsolat ápolásában kiemelkedően és folyamatosan részt vettek a kezdetektől. Az Angeli, a Krausz, a Reichardt, az Orbán, a Nemes, és a Fiedler család képviselői meghatva vették át az elismerést. Volt, aki nem tudott jelen lenni, nekik egy későbbi időpontban adják át az elismeréseket. 

A kapcsolat megerősítésében és fenntartásában szintén fontos szerepet játszó Jochen Spieß, Krauchenwies polgármestere, Isztimér díszpolgára is elismerésben részesült. Továbbá Heinz Pausch, Markus Störk és Siegfrid Ruprecht is oklevelet vehetett át. 

Mint megtudtuk, a jelenleg Klostermansfeldben élő, de Isztimérről 10 éves korában kitelepített Krausz Károly, vagy ahogy mindenki ismeri, Karcsi bácsi is elismerésben részesült. A 85. születésnapjára készülő a mai napig fáradhatatlanul dolgozik a falu és a sváb kultúra szépítésében és megtartásában. A település főutcáján álló háza példa értékűen mutatja az isztiméri emberek szorgalmát és rendszeretetét. 

A hivatalos részeket követően a Guttamási Lovasudvar tartott lovas bemutatót a vendégeknek, Ódor Gábor vezényletével, majd egy vacsorával egybekötött pincetúrával zárult a nap. 

- Ezen a hétvégén ismét bebizonyosodott, hogy a testvértelepülési kapcsolat nem csak papíron létezik. Él, mert életben tartják a közösen megélt pillanatok, hangsúlyozta a település vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában