Frissen Fejérből

2022.09.02. 18:00

Felújították és a tanév első napján fel is avatták a Bóbita Óvodát Bakonycsernyén (képgaléria)

Gyakorlatilag újjászületett a Rózsa utcai intézmény az elmúlt időszakban. Javarészt pályázati pénzből és az önkormányzat saját költségvetéséből, de nem valósulhatott volna meg a beruházás a szülők, a közösség segítsége nélkül.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / FMH

Bontással és rendteremtéssel kellett kezdeni a felújítást Bakonycsernyén, a  Bóbita óvodában. Már a munkálatok kezdetén komoly ellenállásba ütköztek a kivitelező cég munkásai. Erről Turi Balázs is beszélt köszöntőjében. A polgármester úgy fogalmazott: -Mint minden Csernyén, így a régi óvodaépület is a bányának köszönhetően épülhetett meg. Ez meg is látszott a minőségen, ugyanis a bontást végző szakemberek elmondása szerint kétszer annyi idő volt elbontani itt egy falat, mint másutt, hiszen a helyi bányászok nem spórolták ki belőle az anyagot.

Mint kiderült, a kivitelezés két hónapon át zajlott és sok helyi vállalkozó is kivette a részét a munkából. A gépészetben, a bútorkészítésben, a villamossági munkában és a tereprendezésben csak csernyei szakemberek vettek részt. A mostani beruházással megnövekedett a közlekedő folyosó alapterülete is, ami a beépített ablakokkal világosabb is lett. Új kerítés került a régi helyére, de lett új parkoló, csoportszoba és melegítő konyha is a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Az épület fejlesztésére közel 50 millió állt rendelkezésre, míg az óvodaudvar fejlesztésére beadott pályázat, melyből a kerítés is épült, 5 millió forinttal emelte az intézmény értékét. Természetesen ezekhez némi önerőt is kellett biztosítani, így több mint 17 milliót saját zsebből állt az önkormányzat, vagyis összesen közel 72 milliót költöttek az épületre.

 

Turi Balázs kihangsúlyozta, hogy mennyire jó volt látni azt a nyüzsgést, ami az óvodát és annak környékét ez elmúlt időszakban jellemezte, ugyanis mindenki csiszolt, festett, takarított, hogy minél előbb szép és kész legyen az óvoda. A jövővel kapcsolatban azt mondta, hogy a ravatalozó felújítása és a Kisgyón felé vezető út felújítása is tervben van.

Törő Gábor is beszélt a jövőről. Az országgyűlési képviselő elárulta, hogy a nagyközség vezetésével már felvázolták egy teljesen új egészségház kialakítását. A képviselő Csernyéről azt mondta: -Vélhetően a családok védelmében hozott intézkedések és fejlesztési programok miatt emelkedik a település lakossága.

Végül, de nem utolsó sorban Szarka István lépett a pulpitusra. Az evangélikus esperes az Úr oltalmába ajánlotta a házat, annak dolgozóit, a gyermekeket, hogy az Urat dicsérje munkájuk és örömük.

A beszédeket vidám gyermekműsor választotta el a rendezvényen, melynek végén mindenki részt vehetett a bejáráson, a régi és az új terek mustráján, majd az azt követő állófogadáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában