Állatvédelem

2022.09.27. 12:05

Belenőtt a nyakörv a nyakába, testét férgek borították - állatvédelmi előadás diákoknak

Nem csak az minősül állatkínzásnak, ha fizikailag bántalmaznak egy állatot – többek között ez is kiderült abból az előadásból, amelyet hetedik osztályosoknak tartottak kedd reggel a Homoksori állatkórházban és amelyen szívszorító képek és esetek is előkerültek.

Borsányi Bea

Négy heti gyógyulás után a kutya rendbejött, ma már vígan szaladgál és rosszalkodik

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az ASKA Alapítvány és a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya tavaly indította azt a közös programot, melynek célja gyerekeknek és felnőtteknek beszélni az állatkínzásról. – Magyarországon létezik ugyan állatvédelmi törvény, ami büntethetővé teszi az ilyen cselekedeteket, de sajnos a bírói gyakorlatban igen ritka, hogy konkrétan el is ítélik az állatkínzót, illetve számos esetben eljárási hibák miatt hiúsul meg az ítélet  – mondta Molnár Tamásné, az ASKA Alapítvány menhelyének vezetője. 

Sokan azt gondolják, az állatkínzás fogalomkörébe csak az állat fizikai bántalmazása tartozik. A jelenség azonban ennél szélesebb spektrumon mozog, hiszen ide tartoznak olyan cselekedetek is, mint az állat nem megfelelő módon tartása, éheztetése, magára hagyása (értsd: amikor kiteszik és otthagyják), vagy ha az újszülött kölyköket zsákba kötve kukába dobják, esetleg nyáron a forró, levegőtlen autóban hagyják a kutyát. 

Az előadást követően a diákok az alapítvány menhelyén egy olyan kutyával találkoztak, akit rendkívül rossz állapotban találtak és mentettek meg az alapítvány munkatársai. Szerencsére az állatot ebben az esetben meg tudták menteni. De nem mindig van ez így! Ha valaki sebesült, megkínzott, magára hagyott állatot lát, vagy a környezetében az állatot bántalmazó viselkedést tapasztal, ne egy állatvédő egyesületet értesítsen, hiszen ezek a szervezetek pont olyan civilnek minősülnek, mint maga a bejelentő. A területileg illetékes önkormányzat jegyzőjénél kell bejelentést tenni, aki a jogi folyamatot is megindíthatja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában