Frissen Fejérből

2022.09.30. 07:00

A Zene Világnapja alkalmából a gárdonyi vasútállomás aluljárójában énekeltek az óvodások (videó)

Közel 150 gárdonyi óvodás csilingelő énekhangja zengett fel csütörtökön a helyi vasútállomás aluljárójában. A gyerekek számára az ének, a zene, a ritmus a mindennapi élet része. Október 1-je a Zene Világnapja, ez alkalomból zengett a dal.

S. Töttő Rita

Forrás: Az óvoda

Izgatottan jöttek és nagyot énekeltek a gyerekek csütörtökön, a Zene Világnapja alkalmából a gárdonyi vasútállomás aluljárójában. Remek itt az akusztika, talán ezért a helyszín, s talán azért is, mert így nem kellett tartani az esőcseppektől sem – ami azonban a délelőtt folyamán még elmaradt a térségben. A csilingelő hangocskák épp úgy megtöltötték a szívet fénnyel, ahogy az őszi nap a Velencei-tó térségét.

Forrás: Az óvoda 

- Óvodai életünk egyik alapköve óvodásaink zenei nevelése. Egész napunkat végigkíséri a zene, az ének, a ritmus. A gyermekek szinte minden tevékenységét végigkíséri – mondta a feol.hu-nak Kálmánné Sasvári Andrea, a Gárdonyi Óvoda Gárdonyi Tagóvodájának vezetője, aki szerint a zene a lelki folyamatokra gyakorolt hatása által felszabadít, szorongást old, örömet szerez, megnyugtat, vigasztal, elaltat, biztonságot ad. - Jelen van a játékban, a mesében, a mozgásos tevékenységekben, az ábrázolásban, a gondozási teendőkben, a szeretetkapcsolatokban, a sétában, a munka jellegű feladatokban is. Énekelünk érzelmeinkről, gyermekekről, állatokról, természeti jelenségekről, családról, évszakokról, mindenről. Végigkíséri ünnepeinket, segít az érzelmi ráhangolódásra, motiváló és közösségformáló ereje van. Hatással van a teljes személyiségfejlődésre.

Az óvoda a népzenén, a népi gyermekjátékokon keresztül megismerteti a gyermekeket a magyar népi kultúrával, népszokásokkal. Az ebben rejlő érték megalapozója a hazaszeretetnek, a szülőföldhöz való kötődésnek, szögezi le az intézményvezető, s hozzáteszi:

Forrás: Az óvoda

- Mindezek alapján nem kérdés, a Zene Világnapjáról való megemlékezés óvodánkban, melyet 1975. óta ünnepelnek október 1.-én az egész világon. E jeles napról való megemlékezésre ebben az évben a Gárdonyi Vasútállomás aluljáróját választottuk – a hely különleges akusztikája miatt. Közel 150 óvodás kis énekhangocskája örvendeztette meg az utazóközönséget. A gyermekekből alakult kis óvodáskórus tapssal és saját maguk által készített kis csörgőkkel kísérte a közös éneklést. A kicsik - és az arrajárók - nagy örömére a programot színesítette az óvó nénik furulyajátéka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában