Nem lenne nagy fizetség

2022.08.09. 09:00

Új zarándoklat indul a Máriaút Egyesület szervezésében

Új zarándoklat indul a Máriaút Egyesület szervezésében. Az eseménynek Fejér megyei szakaszai is lesznek és a menet zászlajára azt tűzték: Add egy napodat a békéért.

Palocsai Jenő

Forrás: Pexels

A Máriaút Egyesület szervezőjétől, Galgócziné Szabó Zsófia koordinátortól megtudtuk, hogy ismét elindul a Máriaút Zarándoklat, mely évről évre elmélyülni, imádkozni hív mindenkit, hogy a közös út alatt egy közösséget alkotva, egy közös ügyért imádkozva tegyenek valami jót. 

A zarándoklat megálmodóinak vezetője, alapító elnöke Szabó Tamás úgy fogalmazott: -A Máriaút sok-sok szakaszán egy napos gyalogos zarándoklás indul a békéért augusztus 13-án. Te is tegyél valamit, hogy béke legyen: áldozd rá ezt a napot, gyere el, zarándokoljunk, imádkozzunk együtt! A szomszédban elhúzódó háború van, mindannyian érezzük káros, nyomasztó hatását. A háború a halál, a gonosz műve. A béke az élet.  

Szabó Tamás, arra a kérdésre, hogy mit tehetünk a békéért, így felelt: Nagyon is sokat.  Nem a háború a béke eszköze, hanem a megértés és a szeretet, amit az ima segít megteremteni. Ha valakivel kibékülsz, akire neheztelsz, már tettél a békéért. De ha sokan imádkozunk, hogy szűnjön meg a szükségtelen vérontás, annak is lesz hatása. Én hiszek az ima erejében. 

A civil szervezet vezetője nemzetközi példákat is hozott, hogy bebizonyítsa, nem hiábavaló a zarándoklat és a közben némán, vagy éppen a közösség tagjaival együtt elmondott ima, elénekelt zsoltár. Mint mondta: -Ausztriát az oroszok ugyanúgy elfoglalták 1945-ben, mint minket. Ők, az egész ország, az egész nép egy nagy imahadjáratot végzett, hogy menjenek haza az oroszok. És csodák csodája, 1955-ben kivonultak és Ausztria örök semlegességet fogadott. De jó példa erre Scitovszky János bíboros tevékenysége is, aki 1857 szeptember 3-8 között Pozsonyból huszonötezer emberrel zarándokolt imádkozva  Mariazellbe, hogy szűnjön meg az osztrák elnyomás, és legyen béke országaink között. A hatalom félt, az osztrák nép nagy szeretettel fogadat a békezarándokokat. S egy évtized múlva megtörtént a kiegyezés és létrejött a Monarchia. 

De személyes tapasztalatokat is megosztott Szabó Tamás elnök: -Én magam egy súlyosan beteg gyermek gyógyulásáért zarándokoltam imádkozva 2000-ben Mariazellbe gyalog. A gyermek meggyógyult, felnőtt, családos. Nem tudjuk, hogyan, mikor és miért, de az imának van ereje. 

Idén tehát az előttünk álló hétvégén, vagyis augusztus 13-án lesz a Mária Út Egyesület által szervezett 1Úton Nemzetközi Zarándoknap, melynek keretében a Mária Út teljes útvonalán indulnak csoportos zarándoklatok. Ez alól természetesen nem kivétel Fejér megye sem. Aki szeretne csatlakozni, négy szakasz közül is választhat. Az egyik a Bodajk-Csatka szakasz, míg a másik az ehhez kapcsolódó Mór és Bodajk közötti út. De zarándoklat indul Nagykarácsonyból Alsószentivánra, valamint Hard és Alsószentiván között is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában