Ünnepi év

2022.08.25. 08:48

Két kiállítás nyílt Soponya 830. évfordulóján

Soponya első írásos említése III. Béla király idejéből származik. 1192-ben (a mai Abától indulva) a határjárás „… a három Sár folyót átszelve Soponya falu alá ért, s csak ezután északnyugatnak fordulva jutott a Sárvíz szigetére.” Ez Sziget-Soponya, őseink szálláshelye (a mai Nádor- és Malom-csatorna között) – tudtuk meg Káliz Sajtos Józseftől.

V. Varga József

Ormándi Márta csuhészobrász kiállítása a közösségi házban látható

Forrás: Közösségi Ház

Ormándi Márta csuhészobrász kiállítását nemzeti ünnepünkön Diószegi Anna alpolgármester nyitotta meg a közösségi házban. Majd a szobor-kompozíció megálmodója szólt a jelenlévőkhöz: 

– Titkos kódok nyílnak a Szent Korona köré: „Szent Koronánk, ékességünk, Istennel kötött Szövetségünk: ragyogjon újra a fényed, mert Istentől a fényed!” A középpontban Szent István király felajánlja az országot Szűz Máriának: „Átadom és a Szent Korona oltalmába helyezem magamat, az otthonomat, a helyet ahol élek, országomat. Kérem Nagy Boldog Asszonyunkat, hogy öleljen át minket szeretetével, és vezessen. Így legyen.” 

A királyi palota és környezete, az udvarnép is megelevenedik a kiállításon, felnőttet és gyermeket egyaránt elvarázsolva.

A 830 éves Soponya épített öröksége című fotókiállítást Káliz Sajtos József költő, író állította össze s nyitotta meg. 

A Rákóczi szabadságharc után a falu lakossága a Sárvíz délnyugati partján telepedett meg. Itt épült 1720-ban a református templom. Nagyláng is már a 14. századból ismert település. Első plébániája a Kápolnás-dombon 1372-ben ismert, de az elpusztult. Nagyláng újjáéledése 1645–1650 körül kezdődött. A mai kastély elődjét a Zichy család építtette. Ekkor épült a kastély melletti csárda is. Az épület ma a plébániának ad otthont. A két település, Nagyláng és Soponya közigazgatásilag 1936-ban egyesült. A másik régi ház a Damjanich utcában van, az 1840-es években épült. Mindkét épület és a község többi fontos épített öröksége is látható a fotókiállításon.  

A kiállítás-megnyitókat követően a résztvevők koszorút helyeztek el az emlékhelyeknél, így a Trianon-emlékkeresztnél is a Kerti-tónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában