Akár hatvanezret is bukhatunk

2022.08.31. 20:00

Életveszélyes helyzeteket szül a 81-es főút kialakítása (frissítve)

Hatalmas forgalmat bonyolít a 81-es főút, melynek szélesítése a mellette elterülő települések sok évtizedes, talán már fél évszázados álma. Különösen azon a szakaszon kerülnek most veszélybe, ahol kamionos csárda tapad a Fehérvár felé vezető padkához.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sokan nem is számítanak rá, hogy valaki ki- vagy éppen befordul a salakos parkolóba, mivel záróvonal védi a helyet a Győr felé siető irányból. Rengeteg autós, különösen nagyobb járműveket vezető, hány fittyet a szabályoknak és tér be, majd távozik, nem törődve a kötelező haladási irányt jelző tábla utasításával, illetve a jól láthatóan felfestett útburkolati jel folyamatosságával. 

Megkérdeztük ezzel kapcsolatban a rendőrséget, hogy úgy mégis, túl a veszélyes közlekedési helyzet kialakításán mit, egészen pontosan hány forintot kockáztat ezzel a mutatvánnyal: -A megyei főkapitányság közleménye szerint: -A kötelező haladási irány be nem tartása szabályszegésért 50 ezer forint összegű közigazgatási bírság és négy közúti közlekedési előéleti pont szabható ki. 

Ám ez még nem minden, ugyanis, a záróvonal átlépés szabálysértéséért az intézkedő rendőr akár figyelmeztethet, akár10 ezres bírságot szabhat ki, sőt, akár fel is jelenthet. 

A megoldás persze nem a büntetés, hanem az egyszerűsítés lenne, vagyis kanyarodó és kapaszkodósávok kialakításával biztonságossá kellene tenni a pihenőt. A szóban forgó szakasz a Magyar Közút kezelésében van, ám eddig még nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy van e javaslatuk, tervük a probléma mielőbbi megoldására?

Fotós: Konrád Klaudia / FMH

Természetesen felvettük a kapcsolatot a Magyar Közút Zrt-vel is. Megkérdeztük, hogy miért nem lehet kialakítani ott a kár mindkét irányból használható kanyarodósávot, akár kapaszkodósávokkal kombinálva, illetve ha erre nincs hely, pénz és mód, akkor hogyan lehetne önök szerint megakadályozni, csökkenteni a veszélyes, vagy akár balesettel is végződő közlekedési helyzeteket? 

Az útkezelő kommunikációs osztályvezetője, Pécsi Norbert Sándor válaszában az áll:

-A 81-es főút 6-os kilométerénél lévő Pótkerék Csárdánál a balra kanyarodást „Kötelező haladási irány egyenesen” tábla és záróvonal tiltja. Ez a forgalmi rend szolgálja a főúton közlekedők biztonságát, hogy ne következhessen be utoléréses baleset a kanyarodás miatt lassuló vagy megálló jármű miatt. A közúti jelzések utasítását, a KRESZ szabályait megszegő járművezetők a nagy forgalom miatt is súlyosan veszélyeztetik a többi közlekedő biztonságát, ezért kiemelten kérjük a szabályok betartását. A vonatkozó szabályzat szerint egy út melletti ingatlanhoz, kereskedelmi-szolgáltató létesítményhez vezető útcsatlakozás létesítése és fenntartása nem a közútkezelő, hanem az adott ingatlan tulajdonosának kötelessége. A közútkezelő a jogszabály szerint felszólíthatja a közlekedés biztonsága érdekében az útcsatlakozás tulajdonosát annak felújítására, korszerűsítésére. 

Mint megtudtuk, a korszerűsítés, akár egy balra kanyarodó sáv kiépítése, akár egy csomópont létesítése, a létesítmény tulajdonosának feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában